Valikko Sulje

Ystävällisin kaupunki ja vahvimmat brändit

Mainos

Taas maanantai ja uusi viikko on alkanut! Tuttuun tapaan täällä FREEDOMtravelissa esittelemme matkailuuutisia, joissa keskitytään matkailuun, turismiin ja retkeilyyn. Pysy kuulolla!

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Fortsatt stark sommarturism i Sverige

Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden i Sverige under juni, juli och augusti uppgick till cirka 30 miljoner och ligger på en stabil nivå jämfört med de två senaste åren. Jämfört med förra sommaren ökade antalet gästnätter med en procent och fem län uppnådde rekordresultat. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

Vad gäller svenska gästnätter på camping är det stor variation mellan länen. Södermanland, Värmland och Västmanland hade 17 procent fler svenska campinggäster jämfört med sommaren 2023. I Blekinge, Norrbotten och Stockholms län blev det tvärtom en minskning med totalt 17 procent.

Sommarturismen per län jämfört med sommaren 2023

Stockholm utsedd som vänligaste staden i Europa

Världens mest välrenommerade resemagasin, Condé Nast Traveller, har presenterat vinnare för 2024 i ”Readers’ Choice Awards”, i en rad olika klasser. I klassen ”Europas vänligaste stad” vann Stockholm. Enligt motiveringen är svenskar ”fördomsfria, artiga och glada”. De uppmärksammar också konceptet ”fika” samt taidetta Tukholman metrossa.

Europa lockar svenska höstlovsresenärer

Resebyrån Tickets senaste bokningsstatistik avslöjar att europeiska destinationer lockar flest svenskar under höstlovet 2024. London fortsätter att vara den populäraste destinationen, medan Kypros och Paris upplever en stark tillväxt i antalet bokningar. Även Teneriffa har seglat upp på Tickets topp 10-lista med en imponerande ökning på hela 53 procent. De 10 mest bokade höstlovsdestinationerna:

  1. Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
  2. Pariisi, Ranska
  3. Gran Canaria, Kanariansaaret
  4. Larnaka, Kypros
  5. Berliini, Saksa
  6. Barcelona, Espanja
  7. Malaga, Espanja
  8. Teneriffa, Kanariansaaret
  9. Rooma, Italia
  10. Nizza, Ranska

TUI lanserar Kalabrien – nytt resmål i södra Italien

Nästa sommar blir det möjligt att upptäcka mer av det äkta Italien tillsammans med TUI. Från och med maj startar nämligen reseaktören en ny charterlinje med direktflyg till Kalabrien – regionen som förtrollar besökare med sin autentiskt italienska atmosfär och fantastiska vyer. Bland TUIs utbud i Kalabrien hittar du bland annat charmiga Tropea, historiskt rika Pizzo och badvänliga Capo Vaticano, känt för sina vackra stränder.

TUI utökar utbud med lågprisflygbolag

Nu får TUIs svenska kunder fler valmöjligheter och större flexibilitet när de bokar en paketresa från Stockholm-Arlanda och Köpenhamn-Kastrup. I höst introducerar TUI flera nya anslutningar med lågprisflygbolaget easyJet, vilket sammankopplar reseaktören till Europa ytterligare med fler direktflyg och mer flexibla reslängder. Dessutom utökar TUI sitt befintliga utbud med Eurowings och gör det möjligt för kunderna att välja om de vill boka sin paketresa med eller utan incheckat bagage.

Sveriges första Walk of Game invigd i Skövde

Den 3 oktober 2024 invigdes Walk of Game i Skövde. På Rådhusgatan i centrala Skövde kan man numera gå på Skövdes egen version av Walk of Fame – såklart med inriktning på dataspel. Det är fem Skövdespel som nu hyllas med var sin bronsplatta. Kriterierna för att vara med på Skövde Walk of Game är:

  • Minst 3 miljoner sålda exemplar eller 15 miljoner nedladdningar
  • Majoriteten av spelet ska vara utvecklat i Skövde
  • Originalidé

Evenemang i Sverige i höst

Det händer förstås saker i Sverige i höst! Här hittar du några tips:

  • 11 oktober: Under Kulturnatten i Landskrona presenteras två nya utställningar, en om punkfoto och en om möbeldesign.
  • 12 oktober: Växjö Dryckesfestival på KÖK11 i Växjö. På plats kommer finnas utställare som serverar smakprover av olika drycker.
  • 29-30 oktober: Halmstad Teater ordnar två spökvandringar, en läskigare och en mindre läskig.
  • 29 oktober – 3 november: Jönköping Horse Show – den självklara mötesplatsen för hästintresserade.
  • 8-10 november: Stockholm Food & Wine samt Bak & Choklad, på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Peder 1.50 winning round, Foto: Destination Jönköping

SAS flyger till Sälen /Trysil från Ängelholm Helsingborg Airport

Med start den 25 januari nästa år tar SAS – Scandinavian Airlines över linjen mellan Ängelholm och Sälen/Trysil. SAS kommer att flyga en gång i veckan, på lördagar fram till den 22 mars 2025. Under 2024 kommer BRA att trafikera linjen två gånger i veckan med start den 22 december.

Sveriges starkaste varumärken 2024 korade

Systembolaget är korat till Sveriges starkaste varumärke 2024, i årets upplaga av Evimetrix konsumentundersökning Swedish Brand Award. Cirka 4 500 slumpmässigt valda individer har uttalat sig om drygt 410 varumärken i 35 kategorier. Här är vinnarna i några av kategorierna, relaterade till resor och turism:

  • Totalvinnare: Systembolaget
  • Bilmärken: Toyota
  • Bildelar och verkstäder: Biltema
  • Drivmedelskedjor: Circle K
  • Funktionskläder: Fjällräven
  • Nationell och internationell biluthyrning: hertz
  • Nöjesattraktioner: Astrid Lindgrens Värld
  • Aktivitets- och rörelsecenter: Leo’s Lekland
  • Resor: Ving
  • Övrig handel: Gekås Ullared

Viikon pohdinta

Vi reste mycket i Sverige i somras och nog kändes det att sommarturismen var intensiv! Lite förvånande att några regioner faktiskt minskade sin turism … Vädret? För lite satsningar? Något annat?

Jäitkö paitsi viimeisimmistä matkauutisista? Lue Kummituskävelyt, matkamessut ja hotellin tunnelma

Tilaa uutiskirjeemme