Mainos

Kreikkalainen ruoka on ruokaa, jonka ympärille kerääntyy ja jota nautitaan! Kuka ei pitäisi klassikoista, kuten moussakasta, tzatzikista ja souvlakista? Tässä luetellaan joukko kreikkalaisia ruokia, erikoisuuksia ja herkkuja, joita et halua jättää väliin.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Vad är typiskt för grekisk mat?

Det grekiska köket är ett typiskt medelhavskök, där man använder rikligt med grönsaker och olivolja. Köket har vissa likheter med exempelvis det italienska och det turkiska köket, samtidigt som grekisk mat har sina egna tydliga kännetecken och specialiteter.

Fortfarande idag är det ofta traditionell grekisk mat som serveras på landets restauranger, även om det förstås också finns moderna influencer från bland annat USA, Mellanöstern och övriga Europa.

Viktiga ingredienser i grekisk mat

Viktiga ingredienser i modern grekisk mat är bland annat olivolja, grönsaker, sädesslag, fetaost, fisk och kött. Bland grönsakerna märks bland annat oliver, zucchini, aubergine, okra och bönor. Filodeg kan användas både till matpajer och efterrätter. I efterrätterna används gärna också nötter, honung och yoghurt.

Grekisk mat: rätter i det grekiska köket

Här har vi samlat 25 exempel på grekisk mat i form av maträtter och delikatesser, varav vi åt flera under vår senaste resa till Rodos och Karpathos. Håll till godo!

1. Grekisk sallad

En rätt som nog är bekant för de flesta, och som finns på nästan alla grekiska restauranger, är någon variant av grekisk sallad. Denna sallad, som ibland också kan kallas bondsallad, innehåller vanligen salladsblad, tomat, gurka, rödlök, oliver och fetaost. Olika lokala varianter kan också förekomma, med lite variation på ingredienserna.

2. Tzatziki

En annan favorit för många i det grekiska köket är den kalla vitlökssåsen tzatziki. Recepten kan förstås variera, men basen kan sägas vara yoghurt, riven avrunnen gurka och vitlök. Dessutom kan såsen innehålla olivolja och olika örtkryddor. Gott som förrätt, med bröd, eller som sås till kött eller fisk.

3. Taramasalata och andra röror

Olika kalla röror är vanligt som förrätt, gärna tillsammans med bröd. En av de mest kända är taramasalata, som är en slags röra eller sås gjord på tarama – saltad och torkad fiskrom från karp eller torsk. Rommen blandas med potatis eller brödsmulor, olivolja och citronsaft.

4. Fava

Fava är en populär grekisk förrätt eller sidorätt som lagas på gula ärtor. Vi blev väldigt förtjusta i denna rätt, som påminner lite om hummus, under vår senaste resa till Grekland. Vi fick först för oss att den görs på favabönor, men så är alltså inte fallet, utan det är gula ärtor som används.

5. Fetaost

Man kan inte prata om grekisk mat utan att nämna fetaost. Detta är en grekisk får- eller getost i saltlag, som kan serveras på många upptänkliga sätt. Osten kan till exempel serveras i sallad eller ugnsbakad, exempelvis med paprika eller med honung.

6. Saganaki

Saganaki betyder ordagrant ”liten stekpanna” och syftar på olika grekiska rätter som tillagas i denna lilla panna. Rätten kan innehålla allt från räkor till ost, och just ost är en populär variant av saganaki. Mycket gott!

7. Oliver

Ingen grekisk mat utan oliivi! I Grekland finns hundratals olika varianter – gröna och svarta, stora och små, runda och ovala. Allra mest kända är kanske Kalamata-oliverna och Halkidiki-oliverna. Oliverna serveras ofta hela som ett tillbehör, eller kanske i form av tapenade.

8. Gemista

Gemista eller Yemista är en grekisk maträtt som består av tomater eller paprikor som fylls med ris och örtkryddor, och sedan gräddas i ugn. Det finns också varianter där man fyller grönsakerna med exempelvis köttfärs, ost eller pinjenötter.

9. Zucchinibiffar

Zucchini används ofta i det grekiska köket, bland annat i form av zucchinibiffar eller zucchiniplättar. Dessa kan serveras som en förrätt, eller som huvdrätt med tzatziki och bröd. Mycket gott!

10. Ostbollar

Olika former av friterade ostbollar är vanligt på grekiska menyer. Dessa är ofta goda att beställa in som en liten förrätt, eller tillsammans med andra smårätter.

11. Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar är klassiska både i det grekiska och det libanesiska köket. Dolmarna är ofta fyllda med ris och örtkryddor, men det finns också varianter med köttfyllning.

12. Moussaka

När det kommer till grekisk mat är nog moussaka en av de allra mest populära rätterna. Grekisk moussaka innehåller vanligtvis lager av köttfärssås, skivad aubergine, ostsås och ost, som sedan gratineras i ugnen. Riktigt gott att äta precis som det är, eller kanske tillsammans med sallad och bröd.

13. Pastitsio

Pastitsio kan beskrivas som en grekisk version av lasagne, och är en maträtt med tusenåriga anor. En traditionell pastitsio innehåller nötfärs, lök, ihålig bucatini-pasta, bechamelsås, tomat, ost (pecorinoost eller kefalotyri) och fetaost.

14. Souvlaki och gyros

Souvlaki och gyros är två populära kötträtter, som ofta kan fås som snabbmat. Souvlaki kan beskrivas som grillspett, som oftast görs på fläskkött. Rätten kan serveras på tallrik, med pommes frites, eller i pitabröd.

Gyros består av skivat fläskkött, alternativ skivat kött av kyckling eller lamm, som tillagas på ett roterande spett. Rätten serveras ofta i pitabröd, och pommes frites kan ibland vara ett tillbehör.

15. Kleftiko och stifado

Mustiga köttgrytor är också populär grekisk mat. teippi är en grekisk lammgryta som utöver lammkött brukar innehålla potatis, grönsaker, vitlök och örtkryddor. Stifado är en kryddig grekisk gryta som kan innehålla nötkött, krossade tomater, vitlök och örtkryddor.

16. Keftedes (köttbullar)

Keftedes är grekiska köttbullar. Dessa kan göras på nötfärs, blandfärs eller lammfärs och kryddas med lök, vitlök och örtkryddor. Köttbullarna kan till exempel serveras som ensamrätt med klyftpotatis, tzatziki och pitabröd.

17. Bläckfisk

Bläckfisk är en vanlig rätt i det grekiska köket, men vad är skillnaden på bläckfisk och bläckfisk? När vi på svenska bara har ett ord finns det på grekiska (och engelska) flera olika ord.

  • Octopus = åttaarmad bläckfisk. Har ett litet huvud och åtta armar, och sprutar bläck. Finns både pyttesmå och riktigt stora.
  • Squid = tioarmad bläckfisk. Ett mindre djur med ett smalt konformat huvud, som pekar bakåt när den simmar. Denna används för att göra calamares.

18. Calamari

Calamari är bläckfiskringar, som ofta friteras. Dessa krispiga små ringar kan serveras som en liten förrätt, kanske tillsammans med lite citron och en sås.

19. Fisk

Grekland är en medelhavsnation med massor av öar. Inte konstigt att fisk och skaldjur utgör en viktig del på många menyer. Du kan till exempel äta tonfisk, svärdfisk och seabream, men också många andra fiskar. Fisken kan till exempel serveras grillad, eller i en sås med tomat och lök.

20. Skaldjur

På de grekiska menyerna hittar man olika sorters skaldjur, såsom räkor och musslor. Du kan till exempel få skaldjuren serverade med vitlökssmak eller i form av ”saganaki”, det vill säga i en liten stekpanna.

21. Sardiner

Sardiner är populärt i Grekland och kan serveras på olika sätt. Du kan till exempel få dem inlagda eller grillade.

22. Baklava

När det kommer till söta bakverk och efterrätter så är baklava en av de vanligare specialiteterna. Baklava finns inte bara i Grekland utan också i Turkiet och Mellanöstern, men inte desto mindre kan du njuta av denna godsak under din Greklandsresa. Baklava består av filodeg med nötter och honung.

23. Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är en krämig och proteinrik yoghurt som du kan äta som frukost eller efterrätt, gärna med lite honung.

24. Loukoumades

Loukoumades är ett friterat bakverk som kan beskrivas som små munkar. Dessa serveras ofta som en enkel efterrätt, gärna tillsammans med färsk frukt, såsom melon.

25. Lokal grekisk mat och regionala specialiteter

Vilken stad, plats eller ö i Grekland besöker du? Passa gärna på att prova lokal grekisk mat och regionala specialiteter! När vi nyligen besökte ön Karpathos provade vi bland annat makarounes och karpathisk baklava. Läs mer om restauranger på Karpathos här.

Grekisk mat till frukost

Så, vad äter man till frukost i Grekland? Som vi förstår det är det bland annat relativt vanligt att äta bröd, kakor, frukt, yoghurt och ägg. På hotellen är frukostarna ofta relativt internationella och du hittar det du brukar hitta på en frukostbuffé, plus några grekiska specialiteter.

Grekisk mat – vad äter man på restaurang?

I Grekland är det väldigt vanligt att restaurangerna serverar traditionell grekisk mat, enligt listan ovan. Naturligtvis finns det också restauranger som serverar internationell mat, såsom exempelvis pasta och hamburgare.

Kombinera grekisk mat och dryck

Hur ska man då kombinera grekisk mat med dryck? Det finns många goda viner i Grekland, och 70 procent av det vin som produceras är vitt vin. Landet är bland annat känt för det vita vinet retsina, som utöver druvor också innehåller kåda. Dessutom finns öl i Grekland, såsom exempelvis KEO och Mythos.

En annan dryck som är vanlig i Grekland är spritdrycken ouzo. Detta är en dryck med anissmak som ofta drick utblandad med vatten, vilken ger den dess typiskt mjölkaktiga färg.

Vilka är dina erfarenheter av grekisk mat?

Har du varit i Grekland? Har du provat grekisk mat, i Grekland eller kanske någon annanstans? Berätta gärna!

Tilaa uutiskirjeemme