Mainos

Vad äter man i Georgien? Vi gjorde en tio dagar lång roadtrip runt hela landet och testade massor av olika maträtter. Här har vi samlat våra erfarenheter om georgisk mat, samt om delikatesser, sötsaker och drycker.

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Vad äter man i Georgien?

Om vi ska svara väldigt snabbt på frågan om vad man äter i Georgien så måste vi nämna bröd, ost och ostbröd, samt olika kött- och grönsaksrätter. Vid en georgisk måltid dukar man ofta upp många rätter på bordet, som alla delar på.

Bröd och ost är huvudpelare, och dessutom brukar det ingå sallader, färggranna grönsaksrätter och rätter med exempelvis nöt- eller fläskkött. Valnötter är ett vanligt inslag i maten, liksom olika kryddor. Fisk och skaldjur finns också på menyerna, men är kanske vanligare vid Svarta havets kust.

Men vi ska utveckla det lite mer. Här följer en lista på 15 georgiska maträtter och specialiteter, som vi stötte på under vår rundresa.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

1. Puri (bröd)

Puri betyder bröd helt enkelt och är en viktig del av det georgiska köket. Bröd äts på längden och tvären, vid i stort sett alla måltider. Det finns många olika sorters bröd, och generellt kan vi säga att brödet i Georgien ofta är väldigt gott.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

2. Chatjapuri (ostbröd)

Chatjapuri (som också kan stavas khachapuri) beskrivs ibland som Georgiens nationalrätt. Puri betyder som sagt bröd, och chatja betyder ost. Detta är mjuka bröd som är fyllda med ost och ibland också med något annat, såsom exempelvis spenat. Mycket gott!

3. Adzjarisk chatjapuri

I regionen Adzjarien, där staden Batumi ligger, lagas den form av chatjapuri som kanske är allra mest känd: adzjarisk chatjapuri. Detta ostbröd har formen av en båt och fylls inte enbart med ost, utan också med ett ägg som knäcks i ”båten” innan bakverket gratineras. När man äter blandar man ost och ägg med smör, och sedan äter man med händerna genom att bryta brödet.

Adzjarisk chatjapuri

4. Lobiani (bönfyllt bröd)

Ett annat populärt fyllt bröd är lobiani. Detta bröd fylls med en bönmassa innan det bakas i ugnen. Mycket gott tyckte vi!

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

5. Mchadi (majsbröd)

Mchadi är också en slags bröd, men detta bröd bakas på majs. Traditionellt äter man brödet tillsammans med lobio (en slags bönröra) eller ost.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

6. Georgisk ost

Ost spelar en viktig roll i georgisk mat, och på restaurangernas menyer finns ofta ”cheese platter” (osttallrik), med ostar från olika regioner i landet.

ost

7. Pkhali (grönsaksröra)

En annan rätt, som ofta finns på menyerna är pkhali. Detta är en slags grönsaksröra som görs på hackade och malda grönsaker såsom kål, aubergine, spenat, bönor och rödbetor, vilket blandas med vinäger, lök, vitlök, örter och malda valnötter. På restauranger serveras pkhali vanligtvis i tre sorter: spenat, rödbetor och vita bönor.

pkhali

8. Badrijani Nigzvit (fylld aubergine)

Ytterligare en rätt som är trevlig att beställa in är badrijani nigzvit. Detta är auberginerullar som fylls med en valnötsröra. Riktigt gott!

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

9. Ajapsandali (aubergineröra)

Ajapsandali är en maträtt som är vanlig i både Georgien och Armenien. Rätten görs på grönsaker såsom tomat, paprika, aubergine och lök, som får koka eller steka tillsammans med vitlök och örtkryddor.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

10. Mtsvadi (grillat kött)

De flesta georgiska restauranger vi besökte hade mtsvadi på menyn, det vill säga grillat kött. Oftast är det fläskkött som gäller, men det kan också vara nötkött. Köttet serveras ofta tillsammans med lök, men utan andra tillbehör. Detta är helt enkelt en av många rätter som ställs fram på bordet. Om man önskar en sås går det ofta bra att beställa separat.

mtsvadi

11. Shkmeruli (kycklinggryta)

Shkmeruli är en kycklinggryta, där kycklingen serveras i en vitlökssås. Grytan har fått sitt namn från den georgiska byn Shkmeri.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

12. Kharcho (köttgryta)

Kharcho är en traditionell georgisk gryta eller soppa, som bland annat innehåller nötkött eller lamm. Andra ingredienser kan vara ris, tomatpuré, valnötter och kryddor.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

13. Chinkali (dumplings)

Chinkali, eller khinkali som maträtten också kan stavas, är en form av dumplings. Dessa kan vara fyllda med olika ingredienser, allt från kött till svamp, ost eller grönsaker.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

14. Churchkhela

När det kommer till sötsaker är churchkhela kanske en av de mest typiska saker man kan smaka i Georgien. Dessa godsaker består av nötter, som doppats i en blandning av druvjuice och mjöl. Ett riktigt bra och energigivande snacks att ta med på utflykten!

Sötsaken har sitt ursprung i Georgien, men äts bland annat också på Cypern, där den kallas shoushoukos. Under ett besök på Cyperns landsbygd fick vi se hur det går till när man gör dem.

churchkhela

15. Frukt och nötter

I samband med georgisk mat kan vi inte låta bli att nämna frukt och nötter. Valnötter är en vanlig ingrediens i maträtter, och frukt och bär säljs lite överallt. Bland annat såg vi mycket granatäpplen och granatäppeljuice.

frukt och bär

Georgisk mat på restaurang

Här har vi presenterat ett antal georgisk specialiteter, men vad äter man i Georgien – på restaurang? Faktum är att det är väldigt vanligt med traditionellt georgiska restauranger, där man beställer olika varianter på de rätter vi beskrivit ovan. Ofta beställer man som ett sällskap in ett gäng rätter som man placerar mitt på bordet, som alla delar på.

Dessutom finns det förstås internationella restauranger som serverar sånt som hamburgare, pasta eller asiatisk mat. För tips på restauranger kan du läsa våra reportage om Tbilisi, Kazbegi ja Batumi.

Frukost – georgisk mat på morgonen

Vad äter man till frukost i Georgien då? Vad som är vanligt att äta i hemmen vet vi inte säkert, men på de hotell vi bott har utbudet varit stort och relativt klassiskt. Ibland finns det typiska georgiska produkter såsom mini-chatjapuri, churchkhela och den inhemska yoghurtprodukten matsoni.

Georgiska drycker

Så, vad dricker man i Georgien då? Landet är först och främst känt för vin, men producerar också flera andra drycker. Här är några georgiska drycker som kan vara värda att nämna.

Georgiskt vin – rött och orange vin

Om det är något Georgien verkligen är känt för så är vinet. Man har hittat vinkrus som är 8 000 år gamla, och landet brukar kallas ”vinets vagga”. Än idag använder man en traditionell metod för att tillverka vin, den så kallade qvevrimetiden, då vinet jäser i stora nedgrävda krus. Allra mest omtalat är det vita vin som kallas orange vin, eller bärnstensvin.

Vad äter man i Georgien? - georgisk mat

Georgisk öl

Georgien är inte alls lika känt för öl, men det tillverkas också öl i landet. Vi drack vid flera tillfällen en Lager från Argo, som smakade alldeles utmärkt.

Öl Argo

Brandy och chacha

När det kommer till spritdrycker så tillverkas både brandy och chacha (en lokal spritdryck som liknar grappa). Vi testade den lokala brandyn på en restaurang och tyckte att den var riktigt bra.

Brandy och chacha

Te och kaffe

Georgien har en lång tradition av att producera te, och var under tiden i Sovjetunionen en stor teproducent. Idag görs te bara småskaligt i landet. När det gäller kaffe kan du i Batumi prova hiekkakahvi – ett kaffe som värms i sand och som liknar turkiskt kaffe. 

Batumi kaffe

Juice och mineralvatten

Borjomi mineralvatten är buteljerat vatten från källorna i Bordzjomiravinen i kurorten Bordzjomi. Du kan också köpa olika sorters fruktjuice i landet, inte minst granatäppeljuice. Räkna inte med att det är billigt, men gott är det!

Granatäppeljuice

Vilka är dina erfarenheter av georgisk mat?

Har du varit i Georgien? Har du provat georgisk mat, eller kanske någon mat som liknar den georgiska? Berätta gärna!

Tilaa uutiskirjeemme