Tänään meillä on resepti yhdelle uusista suosikkiruokistamme kotona: kalkkunafileet appelsiinikastikkeella ja luumukompotilla. Tämän ruokalajin valmistaminen vie aikaa, mutta suuren osan siitä voi valmistaa etukäteen, ja se sopii täydellisesti juhlavampiin tilaisuuksiin.
Sisällysluettelo
Kalkkunafilee appelsiinikastikkeen ja luumukompotin kera
Denna maträtt, kalkonfilé med apelsinsås och plommonkompott, passar bra för dig som gillar fräsch kalkonfilé som accompanjeras av både kryddor och sötma. Vi tycker om att servera de olika tillbehören i små skålar, och grönsakerna kan varieras lite efter tycke och smak.
Kalkonfilé
Kalkonfilé är riktigt fint ljust kött, som kan bli både mört och fräscht. Vi tillagar filén i sous vide för att den ska bli så bra som möjligt. Naturligtvis går det bra att laga den i ugn också. Allra först rubbar Peter den med en kryddblandning för att den ska bli riktigt smakrik.
Du behöver (6 portioner)
- Kalkonfilé (cirka 900 gram)
- Voi paistamiseen
- Farinsocker (2 msk)
- Svartpeppar (1 msk)
- Salt (1 msk)
- Salvia (1 tsk)
- Vitlökspulver (1,5 tsk)
- Lökpulver (1,5 tsk)
- Cayennepeppar (1 krm)
- Chilikrydda (1,5 tsk)
- Rökt paprikakrydda (2 tsk)
- Fänkålsfrö (1 tsk)
Toimi seuraavasti
- Mortla kryddorna tillsammans i en mortel.
- Rubba in kryddorna i filén.
- Stek filén i smör i en stekpanna för att få stekyta.
- Tillaga kalkonfilén i sous vide i 62 grader. Alternativt tillaga i ugnen, på 90 grader, i två timmar. Kolla av temperaturen med en sticktermometer.
- När allt annat är klart: Skär upp kalkonfilén i skivor.
Sås 1: Apelsinsås
Sås nummer 1 är en apelsinsås som smakar både syrligt och sött. Denna sås blir lite tunnare, nästan som en sky i konsistensen. Om du vill kan du förbereda den i förväg, och bara värma när det är dags.
Du behöver (6 portioner)
- Vitvinsvinäger (2 msk)
- Maizena (2 tsk)
- Färskpressad apelsinjuice (2 dl)
- Kycklingfond (0,5 dl)
- Färsk riven ingefära (0,5 msk)
- Socker (2 msk)
- Vatten (5 dl)
- Smör (2 tsk)
Toimi seuraavasti
- Blanda vitvinsvinäger, fond, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning.
- Blanda ner apelsinsaften och den rivna ingefäran.
- Låt därefter koka tills ungefär hälften av vätskan har kokat bort.
- Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner detta i såsen.
- Rör ner smöret i såsen.
Sås 2: Plommonkompott
Sås nummer två brukar vi kalla ”plommonkompott”. Denna kan göras lite fastare eller lite såsigare, beroende på tycke och smak. Om du vill kan du förbereda den i förväg och bara värma när det är dags.
Du behöver (6 portioner)
- Färska plommon (3 st)
- Rosmarin (1 msk)
- Salvia (1 msk)
- Timjan (1 tsk)
- Honung (1 tsk)
- Rivet apelsinskal (1 tsk)
- Konjak (2 msk)
- Mustapippuri
- Suola
- Vesi
- Smör (2 msk)
Toimi seuraavasti
- Skala och hacka plommonen.
- Blanda smör och plommonen i en kastrull, och koka upp.
- Mortla rosmarin, salvia, timjan, salt och peppar i en mortel. Häll ner blandningen i kastrullen.
- Häll i konjak, rivet apelsinskal, honung och lite vatten till önskad konsistens.
- Låt puttra på svag värme. Smaka av efter 15 minuter.
Pikkelöidyt punasipulit
Ett tillbehör som är riktigt gott till denna rätt är picklad rödlök. Denna kan du förbereda långt i förväg, och bara ta fram ur kylskåpet när det är dags.
Tarvitset
- Rödlök (2 st)
- Vatten (3 dl)
- Socker (2 dl)
- Vitvinsvinäger (1 dl)
Toimi seuraavasti
- Skala rödlökarna och skär dem i tunna skivor.
- Koka upp socker, vitvinsvinäger och vatten i en kastrull.
- Dra av koket från värmen och låt svalna
- Lägg ner rödlöken i lagen. Låt stå i kylskåp 4 timmar – 1 dygn.
Potatismos
Vi brukar servera potatismos till denna rätt. Du kan naturligtvis göra potatismoset som du vill. Här är Peters recept.
Tarvitset (4 annosta)
- Perunat, mieluiten jauhoiset (1 kg)
- Voi (50 grammaa)
- Munankeltuaiset (4 kpl)
- Suola
- Valkoinen pippuri
Toimi seuraavasti
- Kuori perunat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
- Keitä perunakuutioita suolatussa vedessä pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Kaada keitinvesi pois.
- Soseuta perunat kattilassa.
- Lisää voi ja munankeltuaiset ja vatkaa ne keskenään.
- Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Servera rätten så här
Vi brukar lägga upp kalkonfilén på en skärbräda och servera såserna och tillbehören i små skålar. Grönsakerna kan väljas efter tycke och smak. Vi har till exempel serverat sojabönor, hackad spenat och hackad vårlök.
JoY sanoo:
Jösses så sugen jag blir på kalkon, kanske man ska göra till nyårsafton? Har i i alla fall köpt pilgrimsmusslorna och ärtorna finns hemma hihihi
Mukavaa viikonloppua
28. heinäkuuta 2024 - 12:15
Helena sanoo:
Vad kul att du satsar på pilgrimsmusslorna och ärtorna! 🙂 Vi kommer faktiskt laga kalkonen på nyår i år, det är en av våra favoriträtter!
28. heinäkuuta 2024 - 18:18
Tulevaisuuden seikkailu sanoo:
Jag säger som Joy här ovan, jag blir sugen jag också, har ju kalkon …nyårsaftonsmenyn är räddad..Tack!
28. heinäkuuta 2024 - 14:59
Helena sanoo:
Om vi kan inspirera är vi väldigt glada!! Tack för din kommentar! 🙂
28. heinäkuuta 2024 - 18:18
BP sanoo:
Att fota mat är bland det svåraste som finns säger många. Kan lugnt säga att du och/eller Peter är proffs på det. Era matinlägg kunde lätt platsa in hos Jamie Oliver och/eller Tareq Taylor. Även om man inte gillar självaste maten njuter ögonen för fullt:-)
28. heinäkuuta 2024 - 17:16
Helena sanoo:
Tack BP, vilken fin kommentar!! Det är oftast jag (Helena) som fotar, men en stor del i det hela är ju uppläggningen av maten, vilket Peter står för 😉
28. heinäkuuta 2024 - 18:19