Lyxiga förrätter – vad kan vara en bättre start på en festlig bjudning? Vi tycker ofta att en smarrig förrätt kan vara det allra bästa under en god middag. Det är snart nyår, och vi passar på att tipsa om ett gäng smakrika smårätter.
Sisällysluettelo
Lyxiga förrätter för festen
Här följer en lista på lyxiga förrätter för festen eller högtidsdagen. En del av dessa är favoriter, som vi lagat gång på gång. Andra är nyheter för oss – rätter som vi (läs: Peter!) experimenterat fram i år.
1. Hummersoppa
En riktigt lyxig förrätt, som bland annat passar att servera på nyårsafton, är en god hummersoppa. Peter har nu lagat denna soppa flera gånger och landat i ett recept som ser ut som nedan. Alltid mycket uppskattat!
Hummersoppa: Du behöver (4 portioner)
- Hummer, färsk eller fryst och därefter tinad (1 st)
- Matlagningsolja (lite att steka i)
- Schalottenlök (1 st)
- Vitlök (1 klyfta)
- Morot (1 st)
- Palsternacka (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Tomatpuré (en halv msk)
- Chilikrydda (lite)
- Konjak (en halv dl)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (2 dl)
- Tomater (1-2 st)
- Matlagningsgrädde (5 dl)
- Cayennepeppar (en aning)
- Suolaa ja pippuria
Toimi seuraavasti
- Halkaise hummeri viiltämällä se suoraan selän läpi ja poista vatsa ja suolet hummerin etuosasta, sillä muuten siitä tulee kitkerää. Poista liha.
- Kuori juurekset ja sipulit. Leikkaa kaikki vihannekset paloiksi (myös fenkoli ja tomaatti).
- Kuumenna öljy suuressa pannussa ja paista hummerin kuoret.
- Lisää juurekset, fenkoli ja sipuli ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää tomaattipyree ja hieman chilimaustetta.
- Häll i lite konjak (vi tog ett nubbeglas som vi fyllde 2/3). Sätt en brinnande tändsticka över kastrullen så att skalen flamberas. Skaka kastrullen samtidigt som lågorna slocknar.
- Lisää viini, vesi ja hienonnetut tomaatit. Anna muhennoksen kiehua varovasti ilman kantta tunnin ajan.
- Siivilöi kuori ja vihannekset. Kiehauta keitto uudelleen ja vähennä se noin 2/3:iin tilavuudestaan.
- Kaada joukkoon kerma ja hauduta vielä puoli tuntia.
- Mausta suolalla, pippurilla ja pienellä määrällä cayennepippuria.
Tarjoile seuraavasti
Lägg lite hummerkött i botten på djupa tallrikar och slå soppan över. Som dryck passar till exempel vitt vin eller bubbel.
2. Skagenröra
Skagenröra är en klassisk förrätt, och den stora fördelen med denna är att röran kan tillredas i lugn och ro innan gästerna kommer. Senast råkade vi ha löjrom hemma och då toppade vi med detta, men det är inte nödvändigt.
Skagenröra: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Punasipuli (puolikas)
- Dill (lite)
- Crème fraiche eller turkisk yoghurt (en halv dl)
- Majonnäs (en halv dl)
- Citron (en halv)
- Suolaa ja pippuria
- Formfranska (en skiva per person)
- Smör att steka i, eller bre på brödet
- Eventuellt löjrom för garnering
Toimi seuraavasti
- Skala räkorna och hacka dem grovt.
- Hacka dillen. (Spara någon kvist för dekoration!)
- Lägg räkorna i en bunke och blanda dem med majonnäs, créme fraiche och hackad dill.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Servera på en smörstekt skiva rostbröd (eller rosta brödet i brödrost och bre på lite smör).
- Dekorera med en skiva eller klyfta citron, en dillkvist och eventuellt en klick löjrom.
Tarjoile seuraavasti
Servera på en bit rostad eller smörstekt formfranska, eventuellt skuren i trekanter. En annan variant är att servera röran på en halv avokado.
3. Salt crème brûlée med salmalax
Rå salmalax är både lyxigt och gott. Att servera denna tillsammans med en slags crème brûlée, som är salt istället för söt, är en lite annorlunda variant. Tillsammans med wasabikräm blir detta en intressant start!
Salt crème brûlée med salmalax: Du behöver (4 portioner)
- Rå salmalax (1 st)
- Ägg (3 st)
- Vispgrädde (1,5 dl)
- Mjölk (1,5 dl)
- Salt (1 tsk)
- Socker (en halv tsk)
- Furikake japansk fröblandning (Renée Voltaire)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Matlagningsolja (3 tsk)
- Dijonsenap (1 tsk)
- Rödlök, för dekoration (en halv)
- Morot, för dekoration (1 st)
- Spenatblad, för dekoration (några blad)
Toimi seuraavasti
- Blanda mjölk och grädde i en kastrull och låt koka upp.
- Dra gräddblandningen ifrån plattan och låt svalna fem minuter.
- Blanda i tre äggulor, en halv tesked socker, en tesked salt samt ”furikake” fröblandning.
- Häll över gräddblandningen i formar och ställ formarna i en större form eller långpanna, till två tredjedelar fylld med vatten.
- Ställ in i botten av ugnen, på 150 grader i 30-40 minuter.
- Ställ in formarna i kylskåp för att brulén ska få stadga.
- Blanda wasabipasta med matlagningsolja och senap, så att du får en slät wasabikräm.
- Skiva rödlöken (eller välj picklad rödlök), hacka spenaten och hyvla moroten med potatisskalare eller mandolin.
- Värm formarna i ugnen innan servering.
- Lägg 3-5 skivor av rå lax på varje form, droppa över wasabikräm och dekorera med skivor av rödlök och rullad morot, som du fyller med hackad spenat.
Tarjoile seuraavasti
Servera i små portionsformar, och dekorera gärna med något grönt. Vitt vin eller bubbel passar fint till.
4. Gratinerade ostron med spenat
När vi pratar lyxiga förrätter ska vi förstås inte glömma ostron. Dessa är goda att äta precis som de är, men om du vill ha en lite spännande variation kan du testa att gratinera dem i ugnen. Här har vi gratinerat dem med spenat och ost. Mycket gott!
Gratinerade ostron med spenat: Du behöver (2 portioner)
- Ostron (cirka 4 st)
- Punasipuli (puolikas)
- Spenatblad (40 gram eller två fulla händer)
- Västerbottensost (0,5 dl)
- Pankopanering (0,5 dl)
- Munat (1 kpl)
- Vispgrädde (0,5 dl)
- Citron (en skvätt)
- Tabasco (lite)
- Smör (att steka i)
Toimi seuraavasti
- Sätt ugnen på 250 grader och grill.
- Öppna ostronen: Sätt in kniven bredvid muskelfästet och för knivbladet bakåt. Använd gärna en ostronkniv eller annan kniv med hårt blad, samt en handduk för att skydda handen.
- Lossa försiktigt ostronet från skalet, och låt det ligga kvar. Häll av vätskan och spara den.
- Ställ ostronen i en ugnssäker form.
- Gör såsen: Skala och hacka lök och fräs löken i smör. Tillsätt grädde och ostronspad och koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner en äggula. Smaka av med tabasco och citronsaft.
- Hacka spenaten och blanda med ströbröd och västerbottensost.
- Häll sås över ostronen och toppa med ströbrödsblandningen. Gratinera ostronen högt upp i ugnen i cirka 5 minuter. Ostronen är klara när de har fått lite färg
Tarjoile seuraavasti
Servera de gratinerade ostronen i skalen, tillsammans med en tesked att äta med. Lite bubbel passar utmärkt som dryck!
5. Räksoppa
Hummersoppa i all ära, men räksoppa är också en fantastiskt god och smakrik soppa, som passar utmärkt att nämna bland dessa lyxiga förrätter. Vi tycker att den bli extra god med fileade tomater och fräst spetskål i botten på sopptallriken.
Räksoppa: Du behöver (4-6 portioner)
- Morot (1 st)
- Keltainen sipuli (1 pala)
- Fänkål (1/3 st, 50 gram)
- Räkor (600 gram)
- Tomatpuré (2 tsk)
- Cayennepippuri
- Oliiviöljy (2 rkl)
- Vitt vin (1,5 dl)
- Vatten (6 dl)
- Matlagningsgrädde (3 dl)
- Citron (1 st)
- Konjak (1 msk)
- Fiskbuljong (1 buljongtärning)
- Suolaa ja pippuria
- Spetskål (en bit)
- Tomat (1 stor)
- Dill, för dekoration
Toimi seuraavasti
- Kuori tuoreet katkaravut.
- Häll olivolja i en kastrull och fräs räkskalen i 2-3 minuter.
- Leikkaa porkkana, fenkoli ja sipuli pieniksi paloiksi.
- Kuullota porkkanapalat, hienonnettu sipuli, tomaattipyree, kolmannes fenkolista ja katkaravun kuoret pienessä määrässä oliiviöljyä suuressa kattilassa.
- Lisää vesi, kalaliemikuutio ja valkoviini ja keitä noin 12 minuuttia. (Älä keitä liikaa, sillä katkarapujen kuoret voivat antaa katkeran maun).
- Siivilöi katkaravun kuoret ja vihannekset.
- Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i 5-8 minuter.
- Smaka av med salt och peppar, citronsaft, cayennepeppar och eventuellt lite konjak. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans.
- Filea tomaten: Skär bort skalet på tomaten och skär tomaten i fyra delar. Ta bort kärnorna och vätskan i tomaten. Det som återstår är filén.
- Skär spetskålen i strimlor och fräs i lite smör eller olja, på hög värme i någon minut.
- Lägg tomat och spetskål i botten på tallrikar, tillsammans med några skalade räkor, och slå soppan över.
Tarjoile seuraavasti
Servera i djupa tallrikar eller små skålar, med räkor, spetskål och filead tomat i botten. Dekorera gärna med lite dill. Vitt vin passar utmärkt som dryck.
6. Lyxig mini-Jansson
Janssons Frestelse är en klassisk maträtt, som framför allt är populär på julbordet, eller som vickning. Här har vi experimenterat med att göra en lyxig minivariant, som kan serveras som förrätt.
Lyxig mini-Jansson: Du behöver (4 portioner)
- Fast potatis (1 kg)
- Keltainen sipuli (1 pala)
- Voi tai margariini paistamiseen
- Ansjovisfileer på burk (125 gram)
- Vispgrädde (3,5 dl)
- Orökt kaviar (1 msk)
- Panko ströbröd (0,5 dl)
- Riven västerbottensost (0,5 dl)
- Färska spenatblad (2 nävar eller cirka 40 gram)
- Grönkål, för garnering
- Oliiviöljy
- Suolaa ja pippuria
Toimi seuraavasti
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala löken. Skiva den tunt och fräs den i smör eller margarin, i en stekpanna, på svag värme i tio minuter så den blir glansig.
- Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis i små portionsformar. Potatis ska vara underst och överst. (Spara ansjovisspadet!)
- Blanda grädde, ansjovisspad och orökt kaviar.
- Häll gräddblandningen i portionsformarna.
- Ställ in portionsformarna i ugnen, i 40 minuter.
- Blanda ihop ströbröd, riven västerbottensost och finhackade spenatblad.
- Skölj och torka av ett antal grönkålsblad, och riv i mindre bitar. Blanda in olja, salt och peppar i kålen och lägg ut glest på en plåt, med bakplåtspapper.
- Efter 25 minuter: Stoppa in grönkålsblad i ugnen.
- Efter ytterligare 15 minuter: Ta ut både Jansson och grönkålen ur ugnen.
- Höj ugnens värme till 200 grader.
- Strö lite ströbrödsblandning över Jansson och ställ återigen in i ugnen, i cirka 1o minuter.
- Ta ut Jansson ur ugnen och garnera med grönkålen.
Tarjoile seuraavasti
Servera i små portionsformar och dekorera med grönkålsblad. Öl passar bra som dryck, men självklart går det bra att kombinera med vin också.
7. Räkcocktail
Räkcocktail är en klassisk förrätt med räkor, ägg, grönsaker och rhode islandsås. Det går bra att variera grönsakerna lite efter tycke och smak, så här har man möjlighet att vara lite kreativ.
Räkcocktail: Du behöver (2 portioner)
- Räkor (250 gram, med skal)
- Munat (1 kpl)
- Spetskål eller isbergssallad (en halv dl)
- Gurka (en bit)
- Körsbärstomater (några stycken)
- Sparris eller ärtor (2 st sparrisar eller motsvarande mängd ärtor)
- Rhode Islandsås (1 dl majonnäs, 1 dl gräddfil och 0,5 dl chilisås samt eventuellt konjak)
- Dill (lite)
- Citron (1 st)
Toimi seuraavasti
- Skala räkorna.
- Koka äggen, låt dem svalna av och skär dem i ”båtar”.
- Blanda alla ingredienserna till Rhode Islandsåsen: majonnäs, gräddfil och chilisås. Om du vill kan du ha i en tsk konjak.
- Hacka spetskål eller sallad, och skär gurka och tomat i mindre bitar.
- Koka sparrisen (eller ärtorna) lätt. Skär sparrisen i bitar.
- Lägg upp spetskål/sallad och grönsaker i fina portionsskålar eller glas.
- Lägg ägg och räkor på salladen.
- Ringla över Rhode Islandsås.
- Dekorera med dill och citron.
Tarjoile seuraavasti
Servera i portionsskålar eller, kanske ännu hellre, i hög glas på fot. Vitt vin eller bubbel passar fint som dryck.
8. Carpaccio på hälleflundra
Carpaccio på hälleflundra är en spännande och god förrätt, med en lite exotisk touch. Tänk på att hälleflundran måste ha varit fryst i minst tre dygn, om du planerar att äta den rå.
Carpaccio på hälleflundra: Du behöver (4 portioner)
- Hälleflundra, halvtinad, som varit fryst minst tre dygn (200 gram)
- Lime (1 st)
- Wasabipasta (3 tsk)
- Vitvinsvinäger (4 tsk)
- Matlagningsolja (4 tsk)
- Salladslök, för garnering (en bit)
- Röd pepparfrukt, för garnering (1 st)
- Spenatblad (10 gram)
Toimi seuraavasti
- Skär den halvtinade fisken i tunna skivor.
- Pressa limejuice över fiskskivorna och vänd runt.
- Blanda wasabi, vinäger och olja till en slät sås.
- Lägg fiskskivorna på en tallrik och droppa över wasabisåsen.
- Låt stå i 15 minuter.
- Skär salladslök och pepparfrukt i bitar. Hacka spenatbladen.
- Garnera med salladslök, pepparfrukt och spenatblad.
Tarjoile seuraavasti
Servera på en flat tallrik med garnering över. Eventuellt kan du bjuda på en bit bröd som tillbehör. Vitt vin passar bra som dryck.
9. Löjromstoast
Löjromstoast är en förrätt som är mycket lyxig och fantastiskt god, samtidigt som den är enkel att tillreda. Om man vill kan man till och med ställa fram ingredienserna i skålar och låta gästerna göra sin egen toast.
Löjromstoast: Du behöver (2 portioner)
- Formbröd (en skiva per person)
- voi
- Smetana (en klick per person)
- Löjrom (en klick per person)
- Punasipuli (puolikas)
- Citron (1 st)
- Dill, för garnering
Toimi seuraavasti
- Finhacka rödlöken.
- Smörstek brödet på medelhög värme, på båda sidorna, tills det blir härligt gyllenbrunt. Eller: rosta i brödrost och bred på smör.
- Lägg brödskivorna på assietter och skeda upp smetana och löjrom.
- Strö över hackad rödlök.
- Dekorera med dillkvist och citronskiva.
Tarjoile seuraavasti
Servera varsin toast på en assiett. Eller lägg upp ingredienserna i skålar och låt gästerna ”bygga” sin egen toast. Ett glas bubbel passar utmärkt till!
10. Pilgrimsmusslor i ärtpuré
Vi älskar pilgrimsmusslor och vi älskar ärtpuré. Tillsammans blir det helt jumalallinen. Vi har gjort den här rätten många gånger och det är en riktig favorit. Den röda kaviaren är ett frivilligt tillbehör, som bjuder på en härlig färgklick!
Pilgrimsmusslor i ärtpuré: Du behöver (2 portioner)
- Pilgrimsmusslor (4-6 st)
- Smör eller margarin (lite, att steka i)
- Gröna ärtor (125 gram)
- Crème fraiche eller liknande produkt (cirka 1,5 dl)
- Suolaa ja pippuria
- Eventuellt röd kaviar, för dekoration (några klickar)
- Citron (1 st)
- Gräslök, för dekoration
Toimi seuraavasti
- Keitä herneet ja valuta vesi.
- Sekoita herneet crème fraichen, puristetun sitruunan ja raastetun sitruunankuoren kanssa. Sekoita tehosekoittimella tasaiseksi kermaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Jaa kerma kahteen tarjoilukulhoon.
- Leikkaa kampasimpukoiden toiselta puolelta kova reuna (valkoinen lihas) pois (se voi muuten olla hieman pureskeleva).
- Stek pilgrimsmusslorna, cirka 45 sek – 1 minut på varje sida. Låt dem droppa av lite på en bit hushållspapper och lägg dem sedan på ärtpurén.
- Koristele punaisella rommilla, ruohosipulilla ja ehkä sitruunaviipaleella.
Tarjoile seuraavasti
Tarjoile alkupalana pienissä tarjoilukulhoissa. Valkoviini sopii hyvin juomaksi.
11. Kräftsoppa
Skaldjurssoppor passar bra bland lyxiga förrätter och vi fortsätter där för med ett receöpt på kräftsoppa. Om du vill göra en enklare variant går det också bra att göra soppa på kräftost. I detta recept använder vi kräftskal, till exempel från en kräftfest dagen innan.
Kräftsoppa: Du behöver (4 portioner)
- Kräftor (ett halvt kilo)
- Morot (en halv)
- Gul lök (en halv)
- Fänkål (en fjärdedel)
- Matlagningsolja (2 msk)
- Tomatpuré (1-2 msk)
- Paprikapulver (en halv msk)
- Cayennepippuri
- Vitt vin (1,5 dl)
- Fiskbuljong (en halv liter)
- Matlagningsgrädde (1,5 dl)
- Konjak och portvin
- Suolaa ja pippuria
Toimi seuraavasti
- Kuori ravut ja säästä pyrstöt koristeeksi.
- Kuori ja leikkaa porkkana, sipuli ja fenkoli pieniksi paloiksi.
- Kuumenna öljy suuressa pannussa. Lisää rapujen kuoret ja pilkotut vihannekset ja paista muutama minuutti välillä sekoittaen.
- Lisää tomaattimurska ja mausteet ja jatka kypsennystä sekoittaen vielä hetki.
- Lisää kalaliemi ja viini. Kiehauta ja hauduta peitettynä 15-20 minuuttia.
- Siivilöi ravun kuoret ja vihannekset keitosta.
- Pienennä keitto noin kahteen kolmasosaan sen tilavuudesta, jotta se saa voimakkaamman maun.
- Kaada joukkoon kerma ja kiehauta hiljalleen. Sekoita välillä. Anna keiton kiehua varovasti 5-10 minuuttia.
- Mausta konjakilla, portviinillä, suolalla ja pippurilla.
Tarjoile seuraavasti
Tarjoile pienissä alkupalakulhoissa. Aseta pohjalle muutama ravun pyrstö ja koristele muutamalla reunalla. Lisäsimme lautaselle myös muutaman ruohosipulin. Valkoviini on loistava lisuke.
Lisää ylellisiä alkajaisia
Har vi ännu fler tips på lyxiga förrätter? Tja, osteri kan man ju med fördel äta som de är – färska med till exempel citron eller tabasco. Om det är en mingeltillställning kan det passa bra med olika viilto.
Dina tips på lyxiga förrätter
Vilka är dina bästa tips på lyxiga förrätter för festen? Berätta gärna!
Tulevaisuuden seikkailu sanoo:
Tack för alla tipsen och recepten!
Idag blir det inte förrätt av men i slutet av veckan är det ett gäng vänner på väg och då ska jag titta lite närmare, ännu närmare på alternativen som ni bjuder på. Det är fint att få tips, inspiration.
Ha en god i dubbel bemärkelse juldag!
Här skiner solen, det vindar på rejält men det är fint, fastän troligen har flygen svårt att landa dock.
25. heinäkuuta 2024 - 12:53
Helena sanoo:
Roligt om det uppskattades! Önskar en god fortsättning på julen!!!
25. heinäkuuta 2024 - 15:58
Ditte sanoo:
Mycket gott som ni presenterar,
Ofta hos oss när vi är flera till middagen så blir det ofta olika tilltugg som också blir förrätt och serverade med ett glas bubbel. Kan förberedas i god tid. Numer kan jag inte stå så långa stunder i taget och då är det bra med det som är klart innan. Är vi färre kan det även förrätt vid bordet, som är förberedd. . Men oftast blir förrätten just tilltugg.
Jag tittar ofta en till Köket.se för inspiration. Här har i mitt tycke Erik Videgård, Catarina König och Jennie Waldén många bra tips.
25. heinäkuuta 2024 - 15:01
Helena sanoo:
Olika små tilltugg, tillsammans med bubbel, är ju supertrevligt! Sånt gillar vi oxå! Önskar god fortsättning på julen!!
25. heinäkuuta 2024 - 15:59
JoY sanoo:
Många bra tips på förrätter. Pilgrimsmusslor med ärtpure tror jag vi ska testa. Hummersoppa gillar vi och har köpt fryst, då latmasken kom över mig, och sedan tillsatt lite extra gosaker..
Annars är jag mer för efterrätt.
Ha en fortsatta fina helgdagar.
25. heinäkuuta 2024 - 15:19
Helena sanoo:
Just den rätten, pilgrimsmusslor med ärtpuré, är nog min favorit. Jättegott! Önskar god fortsättning på julen!!
25. heinäkuuta 2024 - 15:59
BP sanoo:
Är aningen avis på dig Helena. Vilken mästerkock du har i köket. Bara att gratulera! PIlgrimsmusslor och ostron tillhör också till mina favon. Tål att tänkas på inför nyårssupén:-) Tusen tack för recepten. Gillar när er blogg byter skepnad och blir till en matblogg. Så inspirerande:-)
God fortsättning önskar jag er, gärna med mera mat:-)
25. heinäkuuta 2024 - 16:37
Helena sanoo:
Ja, ibland blir det matblogg här, haha. Jag har en känsla av att det brukar inträffa under december 😉 Och ja, jag blir verkligen bortskömd med god mat!! Önskar god fortsättning på julen!!
25. heinäkuuta 2024 - 17:24
Annie Jansson sanoo:
Så lyxiga rätter! 🙂
25. heinäkuuta 2024 - 17:16