Vad äter man i Österrike? Vi listar 15 österrikiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av österrikisk mat. I Österrike hittar du allt från schnitzel och knödel till kaiserschmarrn och apfelstrudel. Häng med och smaka på Österrike!
Sisällysluettelo
Vad äter man i Österrike?
Vad äter man i Österrike? Vi har besökt Österrike ett flertal gånger. Senast upptäckte vi den fina staden Innsbruck och tidigare har vi bland annat besökt Salzburg, Zell am See, Vorarlberg och Alpbachtal.
Den traditionella maten i Österrike är ganska stabbig, med stort fokus på kött, potatis, knödel och olika soppor. Vissa rätter liknar förstås rätter i intilliggande länder, såsom Ungern och Tyskland, och man hittar också regionala influenser från exempelvis Italien.
Det österrikiska köket
Det österrikiska köket bjuder som sagt på rejäla maträtter, men också på intressanta smaksättningar såsom senap och pepparrot. Dessutom använder man gärna lingon, äpple och andra frukter och bär. Här berättar vi om 15 rätter och efterrätter i det österrikiska köket.
1. Wienerschnitzel
Schnitzel är en typisk rätt på de österrikiska menyerna. En ”äkta wienerschnitzel” ska vara gjord på kalvkött, medan schnitzel också kan göras på fläskkött eller kyckling. I Österrike serveras schnitzeln ofta med pommes frites eller med en slags varm potatissallad, och man får nästan alltid lingonsylt som tillbehör.
2. Gulasch
Gulasch är en kryddig och god köttsoppa eller köttgryta, som ofta brukar beskrivas som Ungerns nationalrätt. Gulasch är dock också populärt i många andra centraleuropeiska länder, såsom Österrike, Tjeckien och Slovakien.
3. Knödel
Knödel är inte vår favorit faktiskt, men det är nästan omåttligt populärt i Österrike, och kommer i många olika varianter. Ofta serveras knödel som tillbehör till kött eller korv, eller kanske som en mättande ingrediens i en soppa. Dessutom finns varianter som innehåller kött, och ytterligare varianter som äts som efterrätt.
- Germknödel är en sorts efterrättsknödel som fylls med plommonsylt.
- Kaspressknödel är en traditionell tyrolsk knödel, som görs på bland annat dagsgammalt bröd och ost.
- Leberknödel innehåller vanligtvis nötlever.
- leipätaikinat görs av bland annat bröd, mjölk och ägg.
- Speckknödel görs av bland annat bröd och fläsk.
- Spenatknödel innehåller spenat.
4. Käsespätzle
Käsespätzle, eller käsknöpfle som rätten kan heta i Vorarlberg, är en traditionell rätt som du hittar i Österrike, men också i Schweiz, Liechtenstein och vissa tyska regioner. Detta är helt enkelt en sorts pasta med ost, som brukar toppas med rostad lök. Gott i all sin enkelhet!
5. Tafelspitz
Tafelspitz är en maträtt med kokt kalv- eller nötkött i buljong, som härstammar från Wien. Rätten serveras tillsammans med potatis och andra rotfrukter, samt med en blandning av malet äpplen och pepparrot.
6. Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl kan bäst beskrivas som en Tyrolen-variant av pytt i panna. Denna rätt kan exempelvis innehålla potatis, bacon, nötkött och lök, och toppas gärna med ett stekt ägg. Vi har endast testat en vegetarisk, lite modernare variant, och den var riktigt god!
7. Soppa
Vad äter man i Österrike? Jo, det är väldigt vanligt att äta soppa, och på restaurangerna finns ofta soppa som förrätt. Vanliga soppor är bland annat potatissoppa, pumpasoppa, rindsuppe (köttsoppa) och olika buljongsoppor med knödel i.
8. Frittatensuppe
En soppa som vi måste nämna separat är frittatensuppe. Denna soppa är lite speciell eftersom den servaras med en sorts strimlad pannkaka i. Inte så pjåkigt!
9. Charkprodukter
Om du gillar kallskuret, med skinka och korvar, kan du hitta en hel del gott i Österrike. Charktallrik är ett populärt koncept, och mycket gott!
10. Österrikisk ost
Österrikisk ost är heller inte fel, särskilt inte om du hittar någon mysig liten ost- eller delikatessbutik i någon liten alpby. Du hittar till exempel olika ostar med namn som ”bergkäse” eller ”almkäse”.
11. Apfelstrudel
När det kommer till österrikisk mat får du naturligtvis inte missa apfelstrudel. Ett riktigt klassiskt bakverk! Ibland händer det att apfelstrudeln serveras med glass, grädde eller vaniljsås. Möjligtvis är det mindre klassiskt, men gott är det!
12. Topfenstrudel
En annan sorts strudel som man kan testa i Österrike är den som har namnet topfenstrudel. Istället för äpplen är denna fylld med färskost, och den är också mycket god.
13. Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn är riktigt klassiskt mat i Österrike. Detta är egentligen en söt efterrätt, men med tanke på att rätten är så mättande så kan den också funka som en mindre och enklare maträtt. Kaiserschmarrn är en söt tjockpannakaka som delas i bitar, steks i smör och serveras med sylt eller fruktkompott.
14. Sachertårta
En annan klassiker i det österrikiska köket är Sachertårtan. Detta är en chokladtårta med aprikosmarmelad, som ofta serveras med vispgrädde.
15. Lebkuchen
Lebkuchen är en slags lite tjockare pepparkakor som äts i bland annat Tyskland och Österrike. I Österrike förknippas dessa framför allt med julen.
Österrikisk mat på restaurang
Det är ganska enkelt att hitta traditionell österrisk mat på restauranger i Österrike, samtidigt som det förstås finns allt från fine dining till snabbmat och mat från andra länder i världen. Här kan du läsa lite mer om restauranger och matupplevelser i Österrike:
Öl, vin och andra drycker i Österrike
Så, hur kombinerar man då österrikisk mat med dryck? Både öl och vin är populärt i Österrike, liksom olika likörer och varma drycker.
Öljy är en omtyckt dryck i Österrike och det finns många bryggerier runt om i landet. Några öl som kan nämnas är Gösser, Stiegl, Augustiner Bräu och Edelweiss.
Vin produceras också i Österrike, i 16 olika vindistrikt. Allra mest känt är landet för torra vita viner av druvan grüner veltliner. Dessa viner gillar vi mycket!
Likör och schnaps finns i många olika varianter, till exempel gjort av olika frukter och örter.
Kahvi spelar en viktig roll i Österrike, inte minst i samband med cafékulturen i Wien. Det finns också en del speciella kaffevarianter såsom Wiener Melange.
Glühwein och jägertee är två varma drycker som är populära under den kalla årstiden. Jägertee är helt enkelt en dryck som bland annat innehåller te, socker och rom.
Vad äter man i Österrike? Vilka är dina erfarenheter av det österrikiska köket?
Vilka är dina erfarenheter av maten i Österrike? Berätta gärna!
Monnah sanoo:
Det är synd att jag mår så dåligt av vetemjöl, för det bayerska köket är otroligt gott. Makens familj kommer från München-trakten, så där äts det mycket mat liknande denna. Smarriga foton och beskrivningar!
14. heinäkuuta 2024 - 7:16
Helena sanoo:
Ja, maten är ju ganska stabbig (och en hel del mjöl i viss fall) men håller med, god!!
14. heinäkuuta 2024 - 8:10
JoY sanoo:
Roligt att få se alla dom rätterna, somliga favoriter andra mindre lockande. När jag jobbade uppe på Grossglockner och lagade mat och bakade Sachertorte mums. Och vi hade förutom aprikosmarmelad, ”dränktes” även bottnarna in med Stroh rom, väldigt gott med rommen.
Schnitzel med kokt persiljepotatis citron, utan lingonsylt gick mest. Även Gulasch var populärt och de två rätterna är mina absoluta favoriter.
Kaiserschmarren och Pannkakssoppa, det kan vi göra om vi har pannkakor över från dagen innan. Spätzle är också en rätt, som Jakob gör ibland och som äts mycket i Schweiz men där heter det då Knöpfli.
Det där med knödel säger jag nej tack till, vet egentligen inte varför men de tilltalar inte mig, beror nog på utseendet.
När ni besöker Österrike nästa gång, beställ gärna in Pinzgauer Kasnocken. Då får ni in en stekpanna med starkt doftande smält ost och stekt lök. Man äter gärna från samma stekpanna. Kan liknas med spätzle och massor med ost. Rekommenderar en snaps efter allt fett, ingår oftast i den rätten.
Visst är bryggeriet Augustinerbräu i Saltzburg ett trevligt ställe att besöka. Speciellt när man kan sitta ute under de stora träden och njuta en kall öl.
Hyvää 3. adventtia
14. heinäkuuta 2024 - 9:48
Helena sanoo:
Tack för kommentar och input! Intressant att höra om dina erfarenheter av de olika rätterna! Tack också för tips om Pinzgauer Kasnocken, det låter gott!!! Önskar er också en fin advent och fortsatt fin december!
14. heinäkuuta 2024 - 11:30
Yossu sanoo:
Jag inser nu att jag åt på tok för lite österrikisk mat när jag var i Wien. Men österrikiskt vin fick jag åtminstone prova på, i ett område som heter Grinzing som ligger i Wien men som känns som en annan värld. Med sina charmiga hus kändes det mer som en liten by.
Inlägget fick mig att börja drömma om att besöka en österrikisk julmarknad och testa olika soppor för att värma mig. Och såklart prova på lebkuchen och glühwein.
14. heinäkuuta 2024 - 13:34
Helena sanoo:
Kul att du provat österrikiskt vin! Vi har inte besökt Wien ännu, men det står på vår ”lista”!
14. heinäkuuta 2024 - 19:05
BP sanoo:
Har ju bott nästan sju år i München och den bayerska maten är mycket snarlik den österrikiska. Och alla dessa olika knödlar. Man ska nog inte bo/leva i varken Bayern eller Österrike om man har problem med att hålla vikten;-)
Frittatensoppan lärde jag känna när Jamie Oliver av alla introducerade den i ett av sina matprogram. Den soppan är faktiskt god.
”Bergkäse” eller ”almkäse” finns att köpa hos min lokala ICA.
Sötsakerna kan jag inte yttra mig om, för de skiljer sig från bayerska efterrätter, undantag apfelstrudel.
Sedan finns ju också Strohrum med 80 procent alkohol som österrikarna står för;-)
14. heinäkuuta 2024 - 18:39
Helena sanoo:
Ja, jag förstår att maten i München är liknande! Och ja, kan nog hålla med där, det är väl ingen bantarmat direkt, men god! 😉 Har inte kikat efter ostarna här, men ska göra det!
14. heinäkuuta 2024 - 19:07