Valikko Sulje

Mitä syödä Itävallassa? - 15 itävaltalaista erikoisuutta

Mainos

Vad äter man i Österrike? Vi listar 15 österrikiska specialiteter och berättar om våra erfarenheter av österrikisk mat. I Österrike hittar du allt från schnitzel och knödel till kaiserschmarrn och apfelstrudel. Häng med och smaka på Österrike!

Twiittaa
Kyllä
Kyllä
nasta
Kyllä
Kyllä

Vad äter man i Österrike?

Vad äter man i Österrike? Vi har besökt Österrike ett flertal gånger. Senast upptäckte vi den fina staden Innsbruck och tidigare har vi bland annat besökt Salzburg, Zell am See, Vorarlberg och Alpbachtal.

Den traditionella maten i Österrike är ganska stabbig, med stort fokus på kött, potatis, knödel och olika soppor. Vissa rätter liknar förstås rätter i intilliggande länder, såsom Ungern och Tyskland, och man hittar också regionala influenser från exempelvis Italien.

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat
Kött och rotfrukter är vanliga ingredienser i österrikisk mat

Det österrikiska köket

Det österrikiska köket bjuder som sagt på rejäla maträtter, men också på intressanta smaksättningar såsom senap och pepparrot. Dessutom använder man gärna lingon, äpple och andra frukter och bär. Här berättar vi om 15 rätter och efterrätter i det österrikiska köket.

smaksättning

1. Wienerschnitzel

Schnitzel är en typisk rätt på de österrikiska menyerna. En ”äkta wienerschnitzel” ska vara gjord på kalvkött, medan schnitzel också kan göras på fläskkött eller kyckling. I Österrike serveras schnitzeln ofta med pommes frites eller med en slags varm potatissallad, och man får nästan alltid lingonsylt som tillbehör.

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

2. Gulasch

Gulasch är en kryddig och god köttsoppa eller köttgryta, som ofta brukar beskrivas som Ungerns nationalrätt. Gulasch är dock också populärt i många andra centraleuropeiska länder, såsom Österrike, Tjeckien och Slovakien.

gulasch

3. Knödel

Knödel är inte vår favorit faktiskt, men det är nästan omåttligt populärt i Österrike, och kommer i många olika varianter. Ofta serveras knödel som tillbehör till kött eller korv, eller kanske som en mättande ingrediens i en soppa. Dessutom finns varianter som innehåller kött, och ytterligare varianter som äts som efterrätt.

  • Germknödel är en sorts efterrättsknödel som fylls med plommonsylt.
  • Kaspressknödel är en traditionell tyrolsk knödel, som görs på bland annat dagsgammalt bröd och ost.
  • Leberknödel innehåller vanligtvis nötlever.
  • leipätaikinat görs av bland annat bröd, mjölk och ägg.
  • Speckknödel görs av bland annat bröd och fläsk.
  • Spenatknödel innehåller spenat.

4. Käsespätzle

Käsespätzle, eller käsknöpfle som rätten kan heta i Vorarlberg, är en traditionell rätt som du hittar i Österrike, men också i Schweiz, Liechtenstein och vissa tyska regioner. Detta är helt enkelt en sorts pasta med ost, som brukar toppas med rostad lök. Gott i all sin enkelhet!

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

5. Tafelspitz

Tafelspitz är en maträtt med kokt kalv- eller nötkött i buljong, som härstammar från Wien. Rätten serveras tillsammans med potatis och andra rotfrukter, samt med en blandning av malet äpplen och pepparrot.

kalvkött

6. Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl kan bäst beskrivas som en Tyrolen-variant av pytt i panna. Denna rätt kan exempelvis innehålla potatis, bacon, nötkött och lök, och toppas gärna med ett stekt ägg. Vi har endast testat en vegetarisk, lite modernare variant, och den var riktigt god!

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat
En vegetarisk variant av Tiroler Gröstl, med camembert

7. Soppa

Vad äter man i Österrike? Jo, det är väldigt vanligt att äta soppa, och på restaurangerna finns ofta soppa som förrätt. Vanliga soppor är bland annat potatissoppa, pumpasoppa, rindsuppe (köttsoppa) och olika buljongsoppor med knödel i.

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

8. Frittatensuppe

En soppa som vi måste nämna separat är frittatensuppe. Denna soppa är lite speciell eftersom den servaras med en sorts strimlad pannkaka i. Inte så pjåkigt!

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

9. Charkprodukter

Om du gillar kallskuret, med skinka och korvar, kan du hitta en hel del gott i Österrike. Charktallrik är ett populärt koncept, och mycket gott!

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

10. Österrikisk ost

Österrikisk ost är heller inte fel, särskilt inte om du hittar någon mysig liten ost- eller delikatessbutik i någon liten alpby. Du hittar till exempel olika ostar med namn som ”bergkäse” eller ”almkäse”.

Ost
Ost på Alpbachtaler Heumilchkäserei i alpbyn Reith im Alpbachtal

11. Apfelstrudel

När det kommer till österrikisk mat får du naturligtvis inte missa apfelstrudel. Ett riktigt klassiskt bakverk! Ibland händer det att apfelstrudeln serveras med glass, grädde eller vaniljsås. Möjligtvis är det mindre klassiskt, men gott är det!

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

12. Topfenstrudel

En annan sorts strudel som man kan testa i Österrike är den som har namnet topfenstrudel. Istället för äpplen är denna fylld med färskost, och den är också mycket god.

topfenstrudel

13. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn är riktigt klassiskt mat i Österrike. Detta är egentligen en söt efterrätt, men med tanke på att rätten är så mättande så kan den också funka som en mindre och enklare maträtt. Kaiserschmarrn är en söt tjockpannakaka som delas i bitar, steks i smör och serveras med sylt eller fruktkompott.

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

14. Sachertårta

En annan klassiker i det österrikiska köket är Sachertårtan. Detta är en chokladtårta med aprikosmarmelad, som ofta serveras med vispgrädde.

sachertårta

15. Lebkuchen

Lebkuchen är en slags lite tjockare pepparkakor som äts i bland annat Tyskland och Österrike. I Österrike förknippas dessa framför allt med julen.

Österrikisk mat på restaurang

Det är ganska enkelt att hitta traditionell österrisk mat på restauranger i Österrike, samtidigt som det förstås finns allt från fine dining till snabbmat och mat från andra länder i världen. Här kan du läsa lite mer om restauranger och matupplevelser i Österrike:

Vad äter man i Österrike? - österrikisk mat

Öl, vin och andra drycker i Österrike

Så, hur kombinerar man då österrikisk mat med dryck? Både öl och vin är populärt i Österrike, liksom olika likörer och varma drycker.

Öljy är en omtyckt dryck i Österrike och det finns många bryggerier runt om i landet. Några öl som kan nämnas är Gösser, Stiegl, Augustiner Bräu och Edelweiss.

Öl Salzburg
Öl på Augustinerbräu i Salzburg

Vin produceras också i Österrike, i 16 olika vindistrikt. Allra mest känt är landet för torra vita viner av druvan grüner veltliner. Dessa viner gillar vi mycket!

Vin i Innsbruck
Vinprovning på Weinhaus Tyrol i Innsbruck

Likör och schnaps finns i många olika varianter, till exempel gjort av olika frukter och örter.

Röd dryck
En spännande röd dryck i solskenet i Alpbachtal

Kahvi spelar en viktig roll i Österrike, inte minst i samband med cafékulturen i Wien. Det finns också en del speciella kaffevarianter såsom Wiener Melange.

Glühwein och jägertee är två varma drycker som är populära under den kalla årstiden. Jägertee är helt enkelt en dryck som bland annat innehåller te, socker och rom.

Vad äter man i Österrike? Vilka är dina erfarenheter av det österrikiska köket?

Vilka är dina erfarenheter av maten i Österrike? Berätta gärna!

Tilaa uutiskirjeemme