Tänään esittelemme vierasartikkelin
Preply teki hiljattain tutkimuksen siitä, mikä on tyypillisesti ruotsalaista. Millaisena muista maista tulevat ihmiset näkevät Ruotsin? Mitkä perinteet ja elämäntavat nousevat esiin? Entä mitä outoja ilmaisuja löytyy vain Ruotsista?
5 saker som klassas som typiskt svenskt
Vad är det egentligen som är typiskt svenskt? Kanske är det inte det vi själva tror. Här har vi listat de fem mest typiska särdragen som utländska personer i Sverige och utomlands anser om oss svenskar.
1. Maten ska ätas i tid
Svenskar vill gärna hålla sig till exakta tider när det kommer till måltider och fikapauser. Frukosten (som gärna får bestå av fil eller gröt) äts vanligtvis mellan 07:00 och 07:30 och kl. 12:00 serveras lunchen. Mellan dessa har vi fikapauser omkring kl. 10:00 och 15:00.
2. Allemansrätten – Frihet i naturen
Allemansrätten är ett unikt svenskt begrepp. Vi har i princip alla frihet att röra oss fritt i naturen, även på områden som ägs av privatpersoner (tillfällig vistelse på dessa områden). Det innebär att du kan vandra, cykla och plocka bär nästan var som helst, så länge du visar hänsyn och inte förstör naturen.
3. Absolut inga skor inomhus!
Är du på besök i någons hem? Ta då av dig skorna när du kommer in. Detta är helt naturligt för oss svenskar och är ett tecken på respekt samt ett sätt att hålla hemmet rent. Gäster förväntas följa dessa oskrivna regler. Det kan vara ovanligt för besökare från andra kulturer där man oftast behåller skorna på inomhus.
4. Köa systematiskt och artigt
När du ska köa, till exempel på ICA, görs det systematiskt och artigt. Detta gäller oavsett om det är på bussen, i mataffären eller för att gå in på en konsert. Respekten för turordningen och en person i taget minskar antalet konflikter och stress i offentliga miljöer. Det är ett sätt att visa respekt för varandra.
5. Vädret är alltid ett samtalsämne
Om du träffar en främling och vill inleda ett samtal, är det alltid bra att prata om vädret. Det är en vanlig konversationsstartare och ett neutralt samtalsämne i Sverige som sällan skapar konflikter. Det kan visserligen tyckas vara ett tråkigt samtalsämne, men det fungerar som en isbrytare.
Lär dig språk med Preply
Vill du lära dig att förstå främmande språk bättre? Eller vill du att personer med andra nationaliteter ska förstå dig på ett bättre sätt? Kanske vill du förklara för någon från ett annat land vad som är typiskt svenskt?
Preply är den ledande plattformen online för språk. Hos Preply kan du bland annat ta privatlektioner i spanska från spanskalärare, ta engelskalektioner eller lära dig något annat intressant språk. Vår engelska konversationskurs är en av de mest populära kurserna bland våra användare.
Totalt är fler än 32 000 språklärare anslutna till Preplys plattform. Vi erbjuder privatlektioner på över 50 olika språk. Vi har en omfattande plattform med en blogg där vi erbjuder intressant information om ämnen inom språk och kultur, precis som den text du just har läst.
Monnah sanoo:
Ja, det där med vad som är typiskt för en själv som grupp är nog alltid svårt att se och betraktas bäst utifrån. Jag känner igen mig i den där listan, hehe.
14 tammikuun 2025 - 8:24
Helena sanoo:
Helt sant, det kan nog vara lättare för andra att se många gånger!!
14 tammikuun 2025 - 14:43
Lumet sanoo:
Det där med att ta av sig skorna inomhus känner jag inte igen. Jag har sedan modersmjölken fått lära mig att man har med sig inneskor för utan skor går man inte när man är hembjuden till någon.
När det gäller att äta i tid tror jag också att det håller på att luckras upp men jag vet att vissa dricker eftermiddagskaffe vid tre. Det gör vi aldrig här hemma.
Allemansrätten är verkligen en unik förmån.
14 tammikuun 2025 - 8:58
Helena sanoo:
Intressant med din kommentar om skorna! Jag kan nog känna igen det, om det var lite ”finare” bjudning, och man kanske ville ha några snyggare inneskor. Men i övriga sammanhang är jag nog van vid att man tar av sig skorna.
14 tammikuun 2025 - 14:45
bmlarstravellingblog sanoo:
Nog kan vi känna igen oss i de flesta av de här punkterna även om mattider, speciellt sedan vi blev heltidslediga är något som luckrats upp rejält. Vår allemansrätt är verkligen unik och något vi verkligen behöver vara rädda om. Att vi tar av oss skorna innan vi kliver in tycker jag är en självklarhet, även om vi ibland har med oss inneskor, lite beroende på tillfälle. Och så vädret, som vi så ofta pratar om och diskuterar, vilket många i andra länder tycker är totalt onödigt. Det blir som det blir…
14 tammikuun 2025 - 12:18
Helena sanoo:
Ja, jag vet inte varför vi pratar om vädret, men det är ju ett ”enkelt” samtalsämne på nåt sätt … 😉
14 tammikuun 2025 - 14:46
Nilssonin vaimo sanoo:
Typisk svensk 😊 Fil eller gröt äter jag sällan till frukost. Tiden varierar så där är jag inte typisk svensk. Ta av sig skorna inomhus, ja de gör man. Där är vi bra tycker jag. Långt ifrån alla svenskar är bra på att köa, en del tror att de alltid befinner sig i kön på en konsert och att dörrarna snart ska stängas. Äch inte prata väder. Fy så trist. De finns så mycket annat att prata om.
Kul inlägg.
Kramiz
14 tammikuun 2025 - 14:21
Helena sanoo:
Haha, jag visst kan det väl kännas lite trist att prata om vädret, men det är enkelt och konfliktfritt … 😉
14 tammikuun 2025 - 14:47
Lillan Child sanoo:
Ja det är väldigt typiskt svenska saker som räknas upp. Det här med att ta av sig skorna inomhus är konstigt att man inte gör överallt. Det blir ju så rent ut sagt äckligt på golven om man går in med allsköns gatusmuts eller lera. När jag bodde i Grekland om somrarna brukade man ta av sig skorna inomhus, så det är nog inte bara svenskt. Det här med att alltid äta på samma tider är dock inte min grej längre. Jag försöker så gott det går att äta när jag känner att kroppen behöver det:)
14 tammikuun 2025 - 15:12
Helena sanoo:
Håller med om att det känns konstigt att ha ytterskor inomhus, onödigt städande …. Sedan kan man ju välja att ha någon sorts inneskor förstås.
17 toukokuuta 2025 - 8:32
Annie Jansson sanoo:
Där känner man verkligen igen sig! Så bra text 🙂 *ler*
14 tammikuun 2025 - 16:53
Channal sanoo:
Hej Helena! Vilket kul inlägg! Dessa Topp-5-typiskt-svenskt var inga nyheter! Jag följer några amerikaner som bor i Sverige och det är kul när de slår huvudet på spiken om vad som är typiskt svensk. Ofta kommer FIKA upp! Att dricka kaffe med något sött! Typiskt svenskt! Åker vi utomlands har de inget sött till kaffet. Utan bara en slät kopp. TRIST! Sen det här med smågodis, lördagsgodis är väldigt svenskt. Det har blivit en jättegrej på TikTok. Speciellt sura godisar! Att vi gillar saltlakrits är inget konstigt! Något amerikanarna inte fixar är pepparkaka m stilton till varm glögg! Det som är så gott! Sen har vi jantelagen. Men jag tror de yngre är bättre på ICKE Jante! Typiskt svenskt är midsommarfirandet med Små grodorna och att äta sill! Ett favoritprogram som vi gillar är ”Allt för Sverige”. Spännande att se deras syn på vårt land.
KRAM sinulle! Anna
14 tammikuun 2025 - 20:35
Helena sanoo:
Vilka bra reflektioner! Ja, det är nog lättast att upptäcka egenheterna när andra ser på en utifrån … Fika är ju känt, och ja, vårt lördagsgodis!! När det kommer till firande har vi ju en del egna grejor, midsommar förstås, men också kräftskiva och Lucia!! 🙂 Tack för din kommentar!!
17 toukokuuta 2025 - 8:34
Tulevaisuuden seikkailu sanoo:
Mycket typiskt och kännspakt, säger jag som har många svenskar runt omkring mig i min vänkrets. Påminner stort om ålänningar också men inte helt och hållet.
Midsommarfirandet är ett måste för svenskar här på Madeira. Vi är dock inte med och dansar runt midsommarstången och sjunger om små grodorna. Men viktigt är det för svenskarna här.
Hyvää päivänjatkoa!
15 toukokuuta 2025 - 7:12
Helena sanoo:
Jag kan förstå att vissa traditioner, som midsommarfirande, blir ännu viktigare när man bor utomlands!!
17 toukokuuta 2025 - 8:35
Hannelesin kirjaparatiisi sanoo:
Det där med skorna stämmer, vi hade tyska vänner på 1970-talet, de tyckte konstigt att ta av sig skorna… Dessutom fick de gå ut och röka! 🙂
Gamlingar i släkten hade inneskor, men de är döda nu (lite ”finare” folk). Inte sett yngre med inneskor.
Allemansrätten är fint, men en del missbrukar, man får inte tälta för nära hus.
Står ofta på busshållplatsen eller brevlådan och pratar väder. med grannar.
Fikapauserna på jobbet var viktigt. Nu äter jag när jag vill, men passar på att äta lunch på stan då det är billigare.
15 toukokuuta 2025 - 10:13
Helena sanoo:
Haha, gå ut och röka … ja, där har nog vanorna förändrats över tid också, och lite här och där i världen, förhoppningsvis i alla fall 😉
17 toukokuuta 2025 - 8:36
Hannelesin kirjaparatiisi sanoo:
jo, dricker kaffe runt tre i min ensamhet när maken på jobbet. Och då ser jag från köksfönstret grannen som kommer hem från jobbet nästan samma tid 🙂
På helgerna flexar vi.
I går köande jag på biblioteket för ett litterärt föredrag. Helt fullsatt, alla kom inte in, men resten vi gå till annat ställe och titta på föredraget på storbild.
I Stockholm köade folk till bussen vid Slussen på 1970-talet, hade inte tänkt på det i Finland. Kölappar är tydligen svensk uppfinning.
15 toukokuuta 2025 - 10:18
Helena sanoo:
Jaså, är kölappar en svensk uppfinning? Det visste jag inte. Smidigt är det i alla fall!!
17 toukokuuta 2025 - 8:37
Lena Walesissa ja vähän muuallakin sanoo:
Mycket igenkänt!
Har föreläst mycket om Sverige i UK och där talar man ännu mer om väder än i Sverige.
En myt som jag är glad om den försvunnit är att allt är så dyrt i Sverige. Detta togs upp av många vid mina föreläsningar.
Pidä huolta itsestäsi!
15 toukokuuta 2025 - 11:37
Helena sanoo:
Det var väl dyrare i Sverige förr, men nu med vår svaga krona, nja, kanske inte så dyrt längre …
17 toukokuuta 2025 - 8:38