Vad kan man göra i Bohuslän – vad kan man se och uppleva? Paddla kajak i Hamburgsund eller Hamburgö, boka fisketurer, dyka vid Väderöarna eller vandra i Valön naturreservat eller äta på Hjalmars bar & brygga. Smaka av Smögen när du ändå är i krokarna. Upplev Bohus fästning som tillhörde Norge och var deras sydligaste stad med namnet Kungahälla alldeles intill. 14 belägringar har fästningen utsatts för genom historien. Häng med!
Göteborgs skärgård, Öckerööarna,Tjörn med öar, Orust med öar, Marsstrand, Smögen, Hamburgsund och Bohus fästning, Kosterhavets nationalpark som är det enda i Sverige i vattnet med korallrev. Här hittar du också Bräckeboa och Stångehuvud med många härliga platser. Städer som Kungälv, Lysekil, Strömstad och Uddevalla.
Innehållsförteckning
Se och göra i Bohuslän
Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och är beläget vid Skagerrak och norra delen av Kattegatt på västkusten. Landskapet gränsar i norr till Norge och i öster till Dalsland och Västergötland. I söder går gränsen mot Västergötland på Hisingen i Göteborgs kommun. Det är känt för sitt fiske, salta bad och kala klippor. Bohuslän har 20 000 registrerade fornlämningar.
1. Campa på Öckerööarna i Göteborgs skärgård
Öckerööarna i Göteborgs skärgård består av ett tiotal öar, varav fyra är förbunda med varandra med broar: Fotö, Öckerö, Hönö och Hälsö. Vi tog färja hit med vår husbil och spenderade två nätter i en riktig idyll.
2. Göra i Bohuslän: Besök Bohus fästnin i Bohuslän
Det här var en riktigt trevlig överraskning och det var större än man först trott. Bohus fästning har försvarats av norrmän, danskar och svenskar och sammanlagt utsatts för 14 belägringar – ett nordiskt rekord. Här inträffade den ”Bahusiska smällen” År 1566.
Bohus fästning ligger vid Göta älv, i den sydöstra delen av Kungälv, cirka två mil norr om Göteborg.
3. Utforska coola Carlstens fästning i Marsstrand
Carlstens fästning på Marstrand är en spännande sevärdhet, som bjuder på fascinerande historiska miljöer och fängslande berättelser. Fästningen har intagits två gånger, och här har kända fångar suttit inspärrade, såsom den omtalade Lasse-Maja.
4. Njut av vackra Dyrön utanför Tjörn
Dyrön, eller Stora Dyrön som ön egentligen heter, är en härlig och naturskön skärgårdsö utanför Tjörn i Bohuslän. Vi tog en båttur hit från Rönnäng på Tjörn och upplevde en fantastiskt fin dag, med vandring längs Dyröleden.
5. Njut av charmiga Skärhamn på Tjörn
Vad kan man se och göra i Skärhamn på Tjörn? Denna natursköna kustpärla ligger på västkusten, i Bohuslän, och bjuder på härlig semesteridyll. Ta en promenad i området och njut av det idylliska och promenera Skärhamnsvandringen.
6. Upplev konst på Nordiska akvarellmuseet
Nordiska akvarellmuseet i Bohuslän är ett enastående museum som hyllar akvarellkonst i en vacker kustmiljö. Museet stoltserar med en imponerande samling av samtida akvarellkonstverk från nordiska och internationella konstnärer.
7. Titta in på sjöfartmuseet i Skärhamn
Sjöfartsmuseet i Skärhamn är en fascinerande institution som fokuserar på Bohusläns maritima arv. Museet erbjuder en omfattande samling av modeller, föremål och dokumentation som illustrerar regionens sjöfartshistoria.
8. Inspireras av skulpurparken i Pilane
Pilane skulpturpark i Bohuslän är en imponerande utomhuskonstutställning. Parken erbjuder en fantastisk kombination av naturskön miljö och modern konst med över 50 skulpturer . Vi njöt bara genom att promenera genom parken och uppleva konstverken, som spänner över olika stilriktningar och material.
9. Mys på pittoreska Klädesholmen
Klädesholmen är en pittoresk ö belägen i Bohuslän, Sverige. Ön är känd för sin traditionella sillproduktion och har en rik maritim historia. Här kan du njuta av charmiga fiskestugor, vackra kustvyer och smaka på färskt sill som tillagas enligt gamla recept. Fina badvikar för dig som vill bada och sola och kanske sova över på ett flytande hotell
10. lär dig mer på sillmuseet ”sillens hus”
Sillmuseet på Klädesholmen är en unik attraktion som hyllar sillens betydelse i regionen. Du kan utforska utställningar som visar sillfiskets historia, sillens förädlingsprocess och dess roll i det lokala samhället. Välkommen till Sillebua museum!
11. Åk färja till fina ön Åstol
Åstol är en charmig ö belägen i Bohuslän, Sverige. Den är en del av Tjörns kommun och kännetecknas av sin pittoreska skärgårdsmiljö. Ön är bilfri och erbjuder vackra promenadstigar, fiskehamnar och traditionella röda fiskestugor samt Åstols rökeri.
12. Upplev idylliska Käringön utanför Orust
Käringön är en idyllisk ö utanför Orust i Bohuslän. Här kan man sola och bada, promenera i pittoreska gränder och hänga på mysiga restauranger i hamnen. Vi gjorde en härlig dagsutflykt med båt från Tuvesvik på Orust.
13. Spana in magiska ön Orust
Orust är den fina pärlan i Bohusläns skärgård som lockar med sin skönhet. Med sina dramatiska klippor, glittrande hav och fridfulla vikar, är Orust en oas för själ och sinne. Här kan man utforska de pittoreska fiskebyarna, segla bland skärgårdens öar eller bara låta sig svepas med av naturens stillhet. Det är Orust!
14. Se unika Muma muralmålningar på Orust i Bohuslän
MUMA Muralmålningar (Mural Modern Art) är ett konstprojekt som lyfter kvinnor på landsbygden på östra Orust. Med hjälp av väggmålningar på ladugårdsväggar berättas deras historier. Så läckert! Vi gjorde en runda och spanade in konstverken.
15. Le dig runt i härliga Mollösund
Vilken pärla Mollösund är och bara att vara i miljön gör en lycklig. Det här var ett av Bohusläns största fiskelägen och med alla små trähus, mysiga gränder, hamnen, piren med kaféer och fiskrestauranger, ja det är idylliskt. Se Kyrkan, Sitt vid piren på Gallebergsudden och blicka ut i Västkusten, gå upp till fiskarhustrun på Klockareberget, missa inte ”Sigurd Olssons Speceri- och Diversehandel” där allt bara lämnades som det var förr.
16. Coola ner i vackra Hälleviksstrand
Hälleviksstrand i Bohuslän är en idyllisk kustby som bjuder på en oemotståndlig charm. Med sin genuina fiskehamn, pittoreska badvikar och röda stugor vid vattnet är det en perfekt plats för avkoppling och njutning. Se Hälleviksstrands kyrka som tillhör en av de vackraste i Sverige.
17. Gör en båttur till Gullholmen och Härmanö
Till charmiga Gullholmen åker du med färja från Tuvesvik på Orust. Gullholmen är pärlan i Bohusläns skärgården med sina charmiga fiskestugor och slingrande gränder. Härmanö tar du dig till om du vill fågelskådare eller vandra för här hittar du ett av Bohusläns största naturreservat.
18. Beundra romantiska Skaftö
Skaftö, eller Skaftölandet som det kanske egentligen heter, är en charmig ö på västkusten. Vi hade lite otur med vädret när vi var här, och ändå slogs vi av hur mysigt och pittoreskt det är på dessa platser.
19. Strosa i vackra Grundsund
Grundsund är en av de vackraste platserna i Sverige och det är svårt att sätta ord på det. Grundsund har allt som har med ordet idylliskt att göra, med havet, alla små fina trähus, gränder, färger, blommor. Det är inte konstigt att serien ”Saltön” spelades in här.
20. Sug in det härliga Lysebäckskil
Lysekil, även känt som Lysebäckskil, är en pittoresk kuststad belägen vid Västkusten i Sverige. Den lockar besökare med sin charmiga hamn, färgglada trähus och fantastiska havsutsikt. Lysebäckskil har en rik maritim historia och är populärt för sina båtutflykter och seglingstävlingar. Staden har också ett aktivt fiskesamhälle och det är vanligt att se fiskare som återvänder med sin färska fångst. Tips är naturreservatet Stångehuvud, se vackra tvåmastade skonaren T/S Kvartsita i hamnen, Carl Wilhelmssons ateljé och mjölnaren Per Olssons kvarn, Fiskebäcks träkyrka får 1772.
21. Gå kuststigen mellan Orust och Oslo
Den unika och vackra sträckan går från härliga Göteborg till Oslo är uppdelad på 42 etapper. Kuststigen kan liknas vid ”cinque terre” i Italien där skönhet står först.
22. Ta dig runt i härliga Lysekil i Bohuslän
Vad kan man se och göra i Lysekil? Lysekil är som en pärla vid havet, med sin vackra kustlinje och sitt lugna, charmiga atmosfär. Här kan man njuta av solnedgångar över horisonten, ta promenader längs strandpromenaden och upptäcka den unika skönheten i denna lilla kuststad.
23. Ta in atmosfären i gammelstan i Lysekil
Du ska inte vill missa Gamlestan, som är ortens äldsta stadsdel. Här kan du strosa på kullerstensgator, bland fina trähus och charmiga gränder. Stadsdelen utvecklades under sillperioden på 1500-talet. Husen som ligger här är från mitten av 1800-talet och framåt. På flera av husen hittar du små skyltar som berättar om husens och människornas historia.
24. Utforska Lysekil med stadspromenader
Det finns fyra stadspromenader i Lysekil där du kan lära känna den mysiga staden lite djupare. De är märkta med egna etiketter eller färgmarkeringar. Ta en bara för att se något du annars skulle ha missat. Här kommer promenaderna
- Barnpromenad med tipsfrågor, 1,9 km
- Kulturpromenaden, 3,7 km
- Granitpromenaden med frågor, 4 km
- Långpromenaden, 5,5 km
25. Imponeras av Lysekils kyrka
Kyrka i Lysekil ser kolossal ut på avstånd och den syns från alla håll runt hela stan. Lysekils kyrka, även känd som Sankt Nikolaikyrkan, är en medeltida stenkyrka som har anor från 1300-talet. Kyrkans arkitektur är imponerande och präglas av gotiska och romanska stildrag. Inuti kyrkan finns flera värdefulla konstverk och historiska föremål. Bland dessa finns en vacker altartavla från 1600-talet, en dopfunt i trä från 1200-talet samt en imponerande orgel som tillkom på 1800-talet.
26. Ta bästa selfien i Lysekil på utsiktstornet
Mitt i stan finns ett utsiktstorn på flaggberget vid Lysekils kyrka där du har 360 panoramautsikt över Lysekil. På 1800-talet hade badortsläkaren Carl Curman pengar och inflytande i Lysekil och han ritade och uppförde utsiktstornet.
27. Nakenbada dig på kallbadhuset i Lysekil
Havsbadsområdet i Lysekil är en historisk plats som berättar om en epok då societeten sökte sig till Lysekil för att njuta av hälsobringande kurbad. På mitten av 1800-talet grundades Havsbadet i Lysekil av läkaren John Gabriel Mollén och blev en populär destination för både inhemska och internationella besökare. Efter Molléns bortgång tog badläkaren Carl Curman över och fick då uppdraget att uppföra en ny badanläggning. På området uppfördes societetshus, havsbadspark, utomhusscen, kallbadhus och varmbadhus, och Lysekil blev en oerhört populär kurort.
28. Spana in konstgalleriet Tint på västkusten
Galleri TINT är ett perfekt resmål för konstälskare. Det är en plats du inte får missa om du uppskattar konst. Speciellt under sommarmånaderna erbjuder galleriet en rad olika utställningar som är värda att utforska. Dessutom kan du köpa konstverk från det varierade sortimentet som finns tillgängligt från konstnärerna Pernilla Stappe och Ian Rusth. Deras verk var verkligen fantastiska!
29. Maritima dig i havets hus i Lysekil
Havets Hus fungerar som ett akvarium och marinbiologiskt center där du kan utforska havets fascinerande värld. Centret innehåller över 30 akvarier med en mängd olika havslevande djur och växter. Havets Hus är hem för Nordens största cylinderaquarium, kallat ”Havets Ström”. Detta imponerande akvarium är 7 meter djupt och innehåller över 2 miljoner liter vatten. Här kan du se stora fiskar som torsk, sej och ål simma runt i en naturlig havsmiljö.
30. Njut av Stångehuvud naturreservat
Stångehuvud naturreservat är ett måste en gång i livet. Vilken underbar upplevelse att gå på dessa släta runda berghällarna, oavsett om man vill klättra och leka, eller kanske bara avnjuta en matsäck med vidunderlig utsikt. Graniten i området bildades för runt 920 miljoner år sedan, men under den andra halvan av 1800-talet höll området på att förstöras genom stenbrytning. Då oroades Calla Curman, gift med badläkaren Carl Curman, av förstörelsen och under åren 1916-1920 köpte hon in det mesta som fanns kvar av naturområdet. Tack vare henne kan vi idag njuta av den fantastiska miljön vid Stångehuvud.
31. Boka en sälsafari på Bohuslän
I Lysekil kan du ge dig ut på en spännande sälsafari där du har chansen att få se knubbsälar i deras naturliga miljö. Det är en unik och minnesvärd upplevelse som ger dig närkontakt med havets vilda djurliv.
32. Res tillbaka i tiden till ristningarna i Långevik
Det var under en tid då jobbmöjligheterna var knappa i Lysekil 1914 och omkringliggande områden som två 15-åriga killar vid namn Sven Hård och Just Malmström ristade in alla bilderna medan de drömde om Amerika. Deras drömmar om en bättre framtid fick dem att uttrycka sin längtan och fantisera om ett annat liv genom sina ristningar. Det finns gott om dem och de kom till Amerika till slut.
33. Uppdatera din historia på Backa hällristningar
Inom en kilometer sträcka finns det över 30 ristningar från bronsåldern (1700 – 500 före Kristus), som har fått namnet ”Via Sacra” (den heliga vägen). Denna imponerande samling av ristningar inkluderar solstativ (solmonterade på stativ), tvåhjuliga stridsvagnar, hästar och jordbruksredskap. Här hittar du den världskända och en av de största hällristningen som man kallar ”Skomakaren”. Är det en skomakare eller är det Tor?
34. Lyxa dig på Hafstens Resort & Camping
Hafsten Resort & Camping ligger naturskönt på västkusten och erbjuder camping, bad, naturupplevelser, äventyrliga aktiviteter och god mat. Vi har spenderat två härliga dagar här med vår husbil, och åker härifrån nöjda och med ny energi.
35. Bo i Glamping i Bohuslän
Glamping, en kombination av orden ”glamour” och ”camping”, är en form av lyxigt campingboende som erbjuder bekvämligheter och komfort utöver traditionell camping. Genom att erbjuda en mer lyxig och avkopplande campingupplevelse har glamping blivit ett populärt alternativ för både äventyrssökare och personer som vill ha en mer avslappnad semester i naturen.
38. Upplev världens största skalbankar
Skalbankarna i Uddevalla är en imponerande samling av delvis förvandlade skal från djur, vilket gör dem till en unik plats för fossilfynd. De är faktiskt världens största skalbankar och innehåller otaliga skal som är över 10 000 år gamla. Dessa fascinerande formationer har avslöjat en mängd olika djurarter, inklusive späckhuggare, vitval, knölval och till och med isbjörn. Upptäckterna på skalbankarna ger oss en inblick i det förflutna och den biologiska mångfalden som en gång fanns i området. Vandra ”Skalbanksslingan” eller ”Snäckskalstriangeln”, eller gå in i skalbanksmuseet.
39. Cykla eller gå den fantastiska strandpromenaden i Uddevalla
Om du utgår från centrum och tar hela underbara sträckan med cykel eller att gå till Lindesnäs badplats, och du vill se och göra allt på vägen, ja då behöver du minst en heldag. På vägen hittar du fina badplatser som Skeppsvikens badplats, Bodele badplats och Lindesnäs badplats. konstverket ”Syrian Horse”. Denna fem meter höga järnhäst, som står på en höjd, är skapad av konstnären Mohannad Solaiman. Gustavsberg som är Sveriges äldsta badort med hela gården och badhuset i originalskick, och vandrings slingan ”Jorden runt”.
40. Njut av Gustafsberg – Sveriges äldsta badort
Detta pittoreska och charmiga resmål, med sina vackra trähus och förtrollande balkonger, kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta badort med anor som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Gustafsberg fick sitt stora genombrott som bad- och kurort år 1804 när kronprins Gustav, son till Gustav IV Adolf och drottning Fredrika, tillfrisknade efter att ha tillbringat tid där. Detta framgångsrika tillfrisknande fick plötsligt alla att vilja besöka Gustafsberg.
För att möta den ökande efterfrågan byggdes två varmbadhus och många andra vackra byggnader för de förmögna gästerna. Dessa byggnader blev symboler för den blomstrande tiden för Gustafsberg som en exklusiv badort.
Gustafsberg är en välbevarad badortsmiljö med de vackra trävillorna. Vi hittade även badhuskällan, som ligger i ett litet grönt hus, där man – om dörren är öppen – fortfarande är välkommen att ”dricka brunn”. Nere vid vattnet hittar du dessutom Konditori Snäckan, där du kan avnjuta en lunch eller fika.
41. Lär dig mer om Bohusläns museum
Bohusläns museum i Uddevalla är ett riktigt fint museum, som berättar om områdets kultur och historia. Här kan man bland annat lära sig mer om hur det är att leva vid havet, och att leva i ett gränsland.
42. Göra i Bohuslän: Beskåda Tureborgen i Uddevalla
Tureborgen i Uddevalla är en spännande ruin av en borg som såg medeltida ut, men som byggdes vid sekelskiftet. Idag kan man upptäcka resterna av borgen och vandra i den omtilliggande vackra naturen.
43. Inspireras av Uddevalla i hjärtat av Bohuslän
Vad kan man se och göra i Uddevalla? Denna västkuststad brukar kallas ”hjärtat i Bohuslän” och bjuder på allt från härliga naturupplevelser till äventyr och god mat. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Uddevalla med omnejd.
44. Göra i Bohuslän: Besöka fina Kungshamn
Vad kan man se och göra i Kungshamn? Denna mysiga västkustpärla är kanske inte lika omtalad som grannen Smögen, men vi tyckte att detta var en utmärkt utgångspunkt för några fina dagar på västkusten. Här hittar du tips på sevärdheter, upplevelser och aktiviteter.
46. Se de idylliska fiskebodarna vid fisketånget
En kort promenad från Tångens badplats och i närheten av ställplatsen i Kungshamn sträcker sig en rad charmiga sjöbodar ut. Dessa pittoreska byggnader tillhör området Fisketången och utgör en av de mest genuina och idylliska platserna i Kungshamn. Att strosa runt här är verkligen en mysig upplevelse! Under vår utforskning stötte vi också på en båt med namnet ”Helena”, vilket sammanföll med namnet på en av oss. Såklart var vi tvungna att föreviga detta ögonblick!
47. Sola och bada vid Tångens badplats
Tångens badplats i Kungshamn är en pittoresk strand med kristallklart vatten och mjuk sand. Omgiven av vacker natur och klippor erbjuder den en perfekt plats för avkoppling och solbad. Med sina faciliteter och närhet till charmiga sjöbodar är det en idealisk destination för en dag vid havet.
48. Gör en båttur till Hållö
Om du längtar efter en utflykt från Kungshamn, kan du hoppa ombord på HållöExpressen och ta dig till den avlägsna ön Hållö, som vilar långt ute i kustbandet. Där kan du utforska Hållö fyr och fyrhuset, som under sommarmånaderna huserar utställningar om öns fascinerande geologi, natur och historia.
Huvudanledningen till att besöka Hållö är för att njuta av en underbar naturupplevelse, kanske till och med med möjlighet till sol och bad vid den berömda ”Marmorbassängen”. Vid vandrarhemmet ”Utpost Hållö” kan du också njuta av ett café under sommarmånaderna som erbjuder läckra räkmackor, våfflor och glass.
49. Låt barnen springa vilda i Nordens ark
Nordens Ark är en naturskönt belägen djurpark som sträcker sig över 383 hektar vid Kärradalens sluttningar. Här kan besökare uppleva en imponerande samling hotade och utrotningshotade djurarter från hela världen. Genom sitt bevarandearbete och utbildningsprogram bidrar Nordens Ark till att skydda och bevara den biologiska mångfalden för kommande generationer.
50. Smaka av Smögen i Bohuslän
Vad kan man se och göra på Smögen? Denna härliga västkuststad är verkligen skaldjurens mecka. Dessutom kan du uppleva vacker natur och spännande båtturer. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och aktiviteter på Smögen med omnejd.
51. Ta en panoramaSelfie vid den coola smögenbron
Smögenbron är en välkänd symbol för Smögen, en populär kuststad belägen på Västkusten i Sverige. Bron sträcker sig över Smögenbådan och förbinder fastlandet med ön Smögen. Byggd 1999 är Smögenbron en imponerande konstruktion med en längd på cirka 625 meter och en höjd på 26 meter. Den är en kombinerad gång- och cykelbro som ger besökare och lokalbefolkning en fantastisk utsikt över det omgivande havet och Smögenbukten.
Smögenbron är inte bara en transportled utan även en populär turistattraktion. Under sommarmånaderna lockar den tusentals besökare som promenerar över bron för att njuta av den spektakulära panoramautsikten och uppleva den unika atmosfären i Smögen.
52. Njut av vistelsen på Smögenbryggan
Smögenbryggan är den mest ikoniska platsen på Smögen och har sannolikt fångat din uppmärksamhet genom fotografier, oavsett om du har besökt Smögen eller inte. Det är särskilt populärt att fotografera den innersta delen av bryggan, där de färgglada sjöbodarna vackert kontrasterar mot de majestätiska klipporna i bakgrunden. Denna pittoreska vy utgör en enastående och minnesvärd bild av Smögen.
53. Shoppa marint på Smögen
Var och varannan sjöbod har öppna dörrar, med produkter både inomhus och ute på gatan. Smögens butiker erbjuder ett brett utbud av kläder, där många plagg har en tydlig marin stil. Du hittar exempelvis kläder med blå och vita ränder eller mönster med fiskar, som ger en känsla av hav och sjöliv. Dessutom finns det gott om vackra sommarklänningar med lätta och böljande silhuetter.
54. Ät allt det goda från havet på Göstas fisk & skaldjur
den mest kända är nog Göstas Fisk & Skaldjur. I butiken hittar du fisk, ostron och skaldjur, men också delikatesser och tillbehör. Du kan njuta av godsakerna på plats, genom att slå dig ner på Göstas fiskekrog. Här kan du beställa sånt som löjromstoast, Moules marinières, Göstas fisk- och skaldjursgryta eller smörstekt torskrygg.
55. Mumsa i dig Moules frites på Musselbaren
Restaurangen heter ”Musselbaren & Klevens tre kök”, och ligger tillsammans med Pizzabistron, Lilla Kök och Møllers Smørrebrød. Vi beställde varsin Moules Frites, som serverades med pommes frites i tidningspapper, majonnäs och en liten papperspåse med små brödbitar. Grymt gott, bra service och fantastisk miljö. Kan det bli bättre?
56. Testa öl från Smögen
Under vårt besök på Musselbaren passade vi på att njuta av varsin lokal öl. Vi valde Snipa, en Indian Pale Ale från Smögenbryggar’n, samt Klockren Pilsner som bryggts i samarbete mellan Musselbaren och Smögenbryggar’n. Båda ölsorterna imponerade med sin goda smak och kvalitet, vilket förhöjde vår upplevelse på Musselbaren ännu mer.
57. Gå upp i utsikten från Smögens Lotsutkik
Fram till 1969 tjänade Smögens lotsutkik som en viktig plats för lotsning. Sedan 1997 har byggnaden blivit ett historiskt byggnadsminne och är definitivt värd ett besök. Lotsutkiken bär på en rik historia och erbjuder en fascinerande inblick i det maritima arvet på Smögen. Ta dig tid att utforska denna välbevarade struktur och upplev atmosfären av dess betydelse för sjöfarten i området.
58. Åk med på en tur med M/S Soten
M/S Soten är en traditionsrik och välkänd båt på Västkusten. Den har funnits sedan 1938 och är ett av de äldsta fartygen som fortfarande trafikerar dessa vatten. Den tar passagerare med på en trevlig båttur genom den spektakulära skärgården med sina klippor, stränder och pittoreska fiskebyar. Åk med längs kusten och de små kanalerna i en fantastisk miljö.
59. Var lite vild i snabbgående ribbåt
SFör de äventyrliga och fartälskande finns möjligheten att delta i en spännande tur med en ribbåt. Vi själva hade inte tillfälle att prova det här, men har tidigare haft möjligheten i Norge och det var otroligt roligt! Ribbåten, en imponerande Ring Powercraft 11.3, kan nå en maxhastighet på cirka 70 knop och tar passagerarna med på en adrenalinfylld åktur. En tur med ribbåten varar vanligtvis runt 20 minuter och ger en intensiv och minnesvärd upplevelse av fart och fläkt.
60. Vandra i klippornas rike i Ramsvikslandet
Ramsvikslandet är ett naturreservat på västkusten som fått smeknamnet ”Klippornas rike”. Och nog är det ett rike fyllt av klippor alltid! Ramsvikslandet är känt för sina dramatiska klippor och vackra stränder. Den klippiga kustlinjen erbjuder en imponerande utsikt över havet och är ett populärt resmål för vandrare och naturälskare.
61. Ta dig till kung Tryggves grav
Den isländske författaren Snorre Sturlasson skrev på 1200-talet ner berättelsen om Kung Tryggves död, varför vi vet hur det kan ha gått till.
Både Tryggve och hans kusin, Kung Gudröd i grannriket Vestfold, hade fått sina fäder mördade av Erik Blodyx. År 963 sände Gudröd bud till Tryggve och frågade om de skulle dra på vikingatåg tillsammans. Gudröd hade dock helt andra planer. När Tryggve kom till mötesplatsen var ett bakhåll planerat, och Tryggve dödades av Gudröds män. Enligt sägnen begravdes han därefter i röset på Tryggö. Inte långt därefter födde hans fru Astrid en son – Olav Tryggvason – som blev en legendarisk kung över hela Norge.
62. Göra i Bohuslän: Semestra i skärgårdsidyllen Hunnebostrand
Vad kan man se och göra i Hunnebostrand? Denna härliga skärgårdsidyll bjuder på dramatisk natur, pittoreska vyer och en och annan överraskning. Här hittar du våra bästa tips på sevärdheter och upplevelser i Hunnebostrand med omnejd.
63. Strosa i Hunnebostrands hamn
När man tar en promenad i hamnen möts man av ett varierat utbud av butiker som erbjuder allt från färska fisk- och skaldjursprodukter till trendiga kläder och accessoarer. Det finns också gott om restauranger och caféer där man kan njuta av mat och dryck medan man beundrar hamnens atmosfär. Dessutom pryds hamnområdet av skyltar som berättar om ortens rika historia, som en viktig fiskeplats och betydelsefull plats inom stenindustrin.
66. Följ fantastiska konstslingan ”Udden Skulptur”
I det gamla stenbrottet, precis intill havet på Norra kajen, kan du spana in konstutställningen ”Udden skulptur”. Vissa verk finns att beskåda året runt, samtidigt som man varje sommar presenterar en ny utställning med nya skulpturer. När vi var här, sommaren 2022, visades den tolfte upplagan av Udden skulptur. Om du går uppåt vid Nålens skulptur så kommer du högst upp på berget med den bästa utsikten och det är även en del av konstutställningen.
67. Frossa en måltid på Bella Gästis i Bohuslän
Vi valde att äta lunch på Bella Gästis med vy över havet och efter lång tid på västkusten, med mycket fisk och skaldjur, varierade vi med en pizza med räkor. Det går inte att hålla sig borta från skaldjuren. Vi gillade den innovativa utformningen på menyn, som kom i form av en tidning, som förutom meny innehöll artiklar och quiz.
68. Klättra i Hunneboklyftan
Namnet kan vara något förvirrande, men oavsett om det kallas klyfta, klåvor, klovor eller klövor är det samma naturfenomen som avses. På denna plats kan man uppleva imponerande och dramatiska klyftor som bildats genom vittringsprocesser i den robusta bohusgraniten. Naturen bjuder på en spektakulär syn när de djupa formationerna framträder och skapar en fascinerande atmosfär. Denna geologiska historia och landskapets skönhet gör det till en unik saga att utforska och beundra.
69. Boka guidad tur i stenhuggerimuseet
Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand är en spännande attraktion som ger dig en inblick i områdets stolta stenhuggartradition. Museet visar historiska verktyg, utställningar och fotografier som berättar om yrket och dess betydelse för regionen. Det är en unik möjlighet att lära sig om stenhuggarnas skicklighet och utforska deras kulturella arv.
70. Gå en guidad tur på Smögen whiskey
Smögen Whisky produceras i Hunnebostrand och under de mest intensiva sommarveckorna arrangeras guidade turer några gånger per vecka. För 100 kronor per person (2022) får man under en timme hänga med på guidning i produktionslokalerna. Grundaren själv, Pär Caldenby, berättade engagerat och förklarade på ett väldigt begripligt sätt. Boka på!
71. Besök Bovallsstrand i Bohuslän
Bovallstrand är ett charmigt kustsamhälle som ligger några kilometer norr om Hunnebostrand. Med sina historiska rötter som sträcker sig tillbaka till 1500-talet har orten en rik historia att utforska. I århundraden har fiske, särskilt av skarpsill, varit en viktig näring i området. Dessutom har Bovallstrand fungerat som en betydelsefull hamn för utskeppning av granit, vilket har präglat samhällets utveckling och kultur. Du kan njuta av den lugna atmosfären, beundra den vackra kustlinjen och upptäcka spåren av dess historiska betydelse.
72. Göra i Bohuslän: Strosa runt i pittoreska Hamburgsund
Hamburgsund är en mysig liten ort på Västkusten, med höga klippor, båtar, röda stugor och ett överflöd av fisk och skaldjur. Här kan man hänga på uteserveringar, bada, göra båtturer, ägna sig åt krabbrace eller frossa i havets läckerheter.
74. Skaldjura dig i Hamburgsund
Det finns flera butiker som säljer skaldjur och här kan du härja fritt för en fantastisk kväll med det bästa från västkusten. Hummer är en lyxig skaldjursrätt eller kanske hummersoppa. Västkusträkor kan man aldrig bli trött på och krabbor, ostron och musslor på samma bord.
75. Västkusta dig på Hamburgön
Ta gratis linfärja från Hamburgsund till Hamburgö där du kan söka upp några av badstränderna ”Boviken” eller badplats ”Vänd igen”. Gå en liten rundslinga på 2,5 km som kallas Bergaleden. Spana in barnen som har ”Krabbrace” när de tar upp små krabbor med spö med klädnypa på och låter krabborna tävla om först tillbaka till vattnet.
77. Passera igenom Kungsklytan i Fjällbacka
Kungsklyftan i Fjällbacka är en naturlig sevärdhet som fascinerar med sin dramatiska klippformation och hisnande utsikt över skärgården. Den branta vandringen uppför klippan belönar besökare med en spektakulär panoramavy och ger en känsla av äventyr mitt i naturen. Kungsklyftan är också känt som en inspirationskälla för författaren Camilla Läckberg i hennes populära deckarserie, och Vargklämman i Ronja Rövardotter
78. Ta del av hällristningarna i Tanum som är ett Unesco världsarv
Hällristningarna i Tanum är en imponerande samling av forntida graveringar på klippor och stenar i Västra Götaland, Sverige. Dessa ristningar, som skapades för över 3 000 år sedan, ger oss en värdefull inblick i den nordiska bronsålderns kultur och symbolik. Det finns fyra speciella områden och ett museum.
Litsleby hällristningar
Hällristningarna i Litsleby. Här finns bland annat den stora krigsguden ”Spjutguden”. Denna krigare är hela 2,3 meter hög och därmed ovanligt stor.
”Ryttarstriden på Tegneby”. är troligtvis ett slag med hästar och ryttare utrustade med spjut och sköldar. Ligger ovan Listleby.
Aspeberget hällristningar
Man kan också se hjortar och bönder som plöjer. En av ristningarna visar en lång rad människor s om en procession eller en ritual, eller många slavar? krigare, skepp, tjurar och andra djur.
Fossum hällristningar
Här hittar du förutom hundratals hällristningar den vackra och mest kända ”Solhästen”.
Vitlycke hällristningar
Vitlyckehällens allra mest kända ristning är ”Brudparet”. Kanske ett rituellt förhistoriskt bröllop med en man som håller upp en yxa mot det omfamnande paret.
Vitlycke museum
Vid Vitlyckehällen ligger Vitlycke museum. Museet är helt gratis att besöka och berättar om hällristningarna i Tanum, och bronsålderns människor.
79. Ät på restaurang med havsutsikt i Grebbestad
Grebbestad, beläget vid kusten i Västra Götaland, är känt för sina utsökta restauranger vid kajen. Här kan besökare njuta av färsk skaldjur och lokala delikatesser medan de avnjuter den pittoreska utsikten över båtar och havet. Kajområdet erbjuder en charmig atmosfär och är en populär destination för matälskare och besökare som vill uppleva den kustnära stämningen i Grebbestad.
80. Åk på ostron- eller hummersafari
Grebbestad är också känt för sina spännande ostron- eller hummer safaris, där besökare kan ta del av den unika upplevelsen att fiska hummer i de vackra kustvattnen. I slutet av september varje år drar hummerfisket igång. Grebbestad är också centrum för Sveriges produktion av vilda ostron och varje år, den första lördagen i september, arrangeras ”Ostronets dag”. Skriv upp Bröderna Klemming och Everts sjöbod som står för det mesta.
81. Kliv in i M/S Donalda för en båttur i Grebbestad skärgård
På somrarna kan man följa med på guidad skärgårdstur/sälsafari eller på tur till Väderöarna, och på vintern är det restaurang på nedre plan. 1987 köptes hon av Thorsten Klevsäter, för att användas som turbåt. Några år senare träffade Thorsten sin fru Lisbeth, och sedan dess har det äkta paret jobbat tillsammans ombord. Det här är väldigt trevligt att göra i Bohuslän.
82. Passa på att bada på västkusten
Att bada är en populär sak att göra i Bohuslän och västkusten på sommaren. Här är några badplatser runt Grebbestad:
- Badplats Edsvik, 4 kilometer nordväst om Grebbestad, på väg mot Havstenssund.
- Badplats Grebbestad, vid den södra infarten till orten.
- Badplats Grönemad, strax nordväst om Grebbestad.
- Badplats Tanumstrand, 2 kilometer söder om Grebbestad.
83. Gå på klippor runt Munkkyrkan och Altarstenen
Munkkyrkan är en tunnelliknande grotta, som ligger vid havet strax norr om Grönemad, och här hittar du också ett stort stenblock som kallas altarstenen. Grottan är cirka 11-12 meter djup och har bildats under istiden är otroligt fascinerande, liksom de övriga klippformationerna som vi hoppar runt på. Väldigt dramatisk natur.
84. Upptäck Tjurpannans naturreservat
vi börjar med den lilla naturhamnen i Tjurpannans naturreservat. Den här platsen är helt otroligt idyllisk. Klipporna och molnen speglar sig vackert i vattnet, de små båtarna guppar rofyllt och på bryggorna ligger hummertinorna på rad. Det är väldigt svårt att motstå att ta massor av foton. Det finns flera leder och alla är värda att gå.
85. Ta dig till Greby gravfält
Greby gravfält är det största gravfältet i Bohuslän, och är en fascinerande plats med många gamla gravhögar. Här finns mer än 180 synliga gravar, men man tror att det verkliga antalet är betydligt större. Enligt legenden är det stupade skotska krigare som ligger begravda i högarna. Gravarna är från 400-500 år efter kristus
87. Promenera genom Strömstad
Promenera i Strömstad är en väldigt bra idé. Här hittar du de flesta idylliska fotovyerna och du går genom Strömstads historia. Strömstad, beläget vid Sveriges västkust, är en populär semesterdestination med sin charmiga kuststadskänsla och vackra skärgård. Staden är känd för sina färskvarubutiker, båtliv och närheten till Kosterhavets nationalpark.
90. Spana in street-art i Strömstad
En konstrunda du kan gå på egen hand är en runda för att upptäcka stadens street art. Sommaren 2022 målades elva väggar under projektet ”Artscape Lighthouse”, på temat ”människans samspel med havet”. Vi tog cyklarna runt och hade en härlig dag med lunch, glass och snygga street art. Vi har hela listan bara för dig!
91. Historia dig i Strömstads museum
Strömstads museum ligger i ett gammalt kvarnmagasin från 1880-talet, strax intill Strömsån. Museet är helt gratis att besöka och du får möjlighet att lära dig mer om krigstider, hur det är att leva i ett gränsområde mellan Sverige och Norge och mycket annat. Det är väldigt intressant historia som du inte ska missa att göra i Bohuslän.
93. Ta en tur till Svinesundsbroarna
Här är verklig historia och gränsen går mitt på bron mellan Norge och Sverige. Svinesundbroarna består av Gamla Svinesundsbron och Svinesundsbron. Båda broarna går över sundet Svinesund, och förbinder Sverige med Norge. Den gamla bron byggdes 1939–1942, är 420 meter lång och har en segelfri höjd på 58 meter. Sjukt vacker och väldigt mycket historia.
94. Fascineras av Fornbloms fornminnesområde
Vid Blomsholm finns Bohusläns största domarring och en av Sveriges största skeppssättningar. Här finns dessutom sju gravfält från Järnåldern samt storhögen Grönehög. En fantastisk promenadslinga går runt området och du hittar ett flertal skyltar med information, precis som det ska vara. Det är fascinerande att försöka föreställa sig de människor som en gång skapade detta!
95. Gör en resa till nordkoster
Norkoster är väldigt vilt och orört och vackert. Båten hit tar 35 minuter från Strömstad. Du hittar fina sandstränder, en stor camping för dig med tält och vid hamnen ett par charmiga restauranger som restaurang strandkanten som ligger inklämt bland båthusen. Vi landade den orange slingan som är 3,5 km, där vi kom förbi både lotsutsikten och fyrarna. Väldigt fin led. Det går en linfärja på sommaren mellan öarna.
96. Sov över på sydkoster
Sydkoster är den större av de två öarna, och här finns flera möjligheter att sova över som på hotell Kostergården eller pensionat Bergdalen. Det finns även flera restauranger på ön, en vacker kyrka, idylliska hamnar och en snorkelled under vattnet i Rörviks strand. Vi rekommenderar att ta med ett fordon som cykel eller scooter då det är längre sträckor och här ser du elcyklar, skotrar, flakmoppar, golfbilar, fyrhjulingar och små elbussar.
97. Lär dig mer om kosterhavets nationalpark
Kosterhavets nationalpark är ett naturligt underverk och en stolt representant för Sveriges marina skatter. Med sina utbredda 400 kvadratkilometer, där största delen är hav, öppnar parken upp en värld av unika havsmiljöer och arter som inte finns någon annanstans i Sverige. Det är en plats där man kan beundra den sköra balansen mellan land och hav, och där naturens egen mångfald strålar i all sin prakt.
- Huvudentré Naturum Kosterhavet (Ekenäs, Sydkoster)
- Entré Rossö (hamnmagasinet i Rossö hamn)
- Entré Saltö (parkeringen Saltö naturreservat)
- Entré Strömstad (Torget, norra hamnen)
- Entré Resö (Resö hamn)
98. Lär dig mer om marimt på naturum
I Ekenäs på Sydkoster ligger Naturum Kosterhavet. Detta visade sig vara riktigt intressant, med massor av information om Kosterhavets flora och fauna. En digital och interaktiv karta visar också den djupa Kosterrännan, som är hela 247 meter djup (!) på det djupaste stället.
99. Hemestra på Daftö resort och Daftöland
Daftö Resort är en populär semesteranläggning belägen i Strömstad, Bohuslän. Resorten erbjuder en mängd olika boendealternativ, inklusive stugor, husvagnsplatser och hotellrum. Här kan du njuta av en rad aktiviteter, som äventyrsbad, lekland, minigolf, restauranger och underhållning. Daftö Resort lockar besökare med sin familjevänliga atmosfär och närhet till vacker skärgård och badstränder.
100. Gör en kryssning mellan Strömstad och Sandefjord
Rederiet ColorLine är ett pålitligt transportföretag som erbjuder regelbunden trafik mellan Strömstad i Sverige och Sandefjord i Norge. Med deras moderna fartyg kan resenärer njuta av bekvämligheter som restauranger, caféer och taxfree-shopping ombord. Det ger en trevlig och avkopplande resa, där man kan fördriva tiden med god mat och dryck samt göra inköp till förmånliga priser.
Se och göra i Bohuslän – fakta
- Landsdel: Götaland
- Län: Västra götalands län
- Stift: Göteborgs stift
- Residensstad: Göteborg
- Största sjö: Öresjö, Södra Bullaresjön
- Högsta punkt: Björnerödspiggen – 222 m ö.h.
- Yta: 4 473 km 2
- Största ö: Orust
- Fjordar: Byfjorden och Gullmarfjorden
- Folkmängd: 307 827 (2019)
- Landskapssång: Bohusvisan, de kala klipporna
- Landskapsblomma: Vildkaprifol
- Landskapsdjur: Knubbsäl
- Landskapsfisk: Makrill
- Landskapsinsekt: Myskbock
- Landskapsfågel: Strandskata
- Lanskapsmossa: Vaxmossa
- Landskapssten: Bohusgranit
- Landskapsstjärnbild: Valfisken
- Landskapsstjärna: Mira
- Landskapssvamp: Öronmussling
- Landskapsäpple: Veseäpple
- Grundämne: Klor
- Landskapsblomma: Skogskaprifol, Vildkaprifol
- Landskapsvapen: Ett rött borgtorn med 2 dörrar i guld, ett blått stående lejon på höger sida med tunga, tänder och klor i guld. På vänster sida ett stående blått svärd.
- 5 Bra naturreservat: Stångehuvuds naturreservat, Tjurpannans naturreservat, Klockbergets naturreservat, Kalvön naturreservat, Tofta naturreservat
- Nationalparker: Kosterhavets nationalpark som Sveriges enda i Havet med ett korallrev.
- Största orterna: Kungälvs stad, Lysekils stad, Marstrands stad, Strömstads stad och Uddevalla stad
- Största vattendrag: Örekilsälven
- Landskapsrätt: Makrillsoppa, äggost eller halstrad makrill med nässelröra. Mer om svensk mat här.
- Största sevärdheterna: Bohus fästning, Smögen, öarna Tjörn och Orust, Västkusten i helhet, Stångehuvud vid Lysekil och Carlstens fästning i Marstrand, Bräckeboa,
- Kända personer: Komikern Björn Gustafsson, författaren Camilla Läckberg, Artisten Sylvia Vrethammar, Industriledare Percy Barnevik.
- Onödigt vetande: ”Baggar” var ett öknamn på Bohuslänningar efter att Bohuslän blivit svenskt. Bodde man norr om Lysekil kallades man havrepinnar eller nolhottar, och bodde man söder om Lysekil kallades man för Bönepungar.
- Agneberg i Uddevalla är Sveriges största gymnasieskola med 4000 elever
- Gustavsberg i Uddevalla är Sveriges största kur och badort från sent 1700-tal
- 8000 f.Kr i Sverige finns världens äldsta tuggummi av kåda funnet på Orust.