Vad kan man se och göra i Västergötland – vad kan man se och uppleva? Fornhistoriska megalitgravar resta stenar, rösen, stensättningar, kvadratiska stenkretsar, domarringar, gånggrifter och hällkistor med historia under 4000 år har gjort Västergötland känt. Nu skriver vi om det vi upplever idag i Västergötland. Häng med!
Innehållsförteckning
Att göra i Västergötland
Västergötland är ett landskap i sydvästra Sverige. Norr om Västergötland ligger Dalsland, Värmland och Vänern som är Europas tredje största insjö. I öst hittar vi Närke och Vättern, i sydost Småland, i Sydväst ligger Halland och i väst ligger Bohuslän samt Kattegatt .
1. Kliv in i Forsvik bruk – kvinnlig framgångsaga i 40 år
Göta kanals första och högsta sluss samt Sveriges äldsta järnbro och båda invigdes 1815 som ligger här i Forsviks bruk. Här hittar du också Forsviks industrimuseum som är otroligt intressant och dessutom gratis.
Ta del av hur det var att arbeta 12 timmar om dagen utan glödlampa och hur bra det blev när den kom. Upplev hur och vad kvinnorna hade det när männen arbetade ur en kvinnosynpunkt. Fantastiska Elisabet Cronström som blev änka 1729 och därefter drev Forsviks bruk framgångsrikt i 40 år. Följ med!
2. Upplev Karlsborgs fästning – 200 års historia
Sveriges andra största fästning som tog 90 år att bygga och när det var klart var det omodernt. Wow! Det här är ett mastodontbygge som startade 1819 och med en väldigt intressant historia. Här finns ett enormt stort fästningsmuseum eller gå på guidad visning och följ med i bunkrarna som är det bästa med hela vistelsen.
3. Bo på Wassbackens camping – idyllisk plats längs Göta kanal
En fantastisk camping och vacker plats som ska upplevas minst en gång. Campa med husvagn eller husbil, bo i vandrarhem eller stuga, hyr cykel eller kanot. Ta dig till Tåtorp och spana in den konstgjorda ön Lanthöjden, där det finns en obelisk från 1820-talet som markerar kanalens högsta punkt på 91,5 meter. På vägen står den vackra Beatebergs kyrka som är en sexkantig centralkyrka uppförd åren 1877-1880.
4. Åk på Sveriges minsta färja i Töreboda
Vi har åkt Sveriges minsta färja i Töreboda som tog hela 25 sekunder! Efter det tog vi oss Hajtorp och här ligger två dubbelslussar som invigdes under stor pompa och ståt år 1822 när Karl XIV Johan landsteg och firade mästerverket.
5. Att göra i Västergötland: Besök Sjötorp – och slussarna i Norrqvarn
Tänk vad vackert det är i Sverige och vilka mysiga platser! När Göta kanal byggdes fanns en stor arbetsstation i Norrqvarn, och mellan 1810 och 1824 bodde och arbetade nästan 300 soldater här. Idag kan man besöka platsen för att se två av slussarna längs Göta kanal, eller kanske för att bo eller äta på Norrqvarn Hotell & Konferens eller på svamphotell som är väldigt populärt. Vid slussarna i Norrqvarn låg också hjulångaren Eric Nordevall II, som är en detaljtrogen replika av det fartyg som förliste i Vättern år 1856.
Sjötorp är den första eller den sista anhalten på Göta kanal. Sjötorp är också den plats där byggandet av Göta kanal startade år 1810, under ledning av Baltzar von Platen. Det fysiska arbetet gjordes av 58 000 soldater, som grävde med plåtskodda träspadar. Härifrån kan du ta turer med passagerarfartyget M/S Bellevue
6. Upphöjs i Varnhems kloster
Svensk historia och en enormt vacker kyrka! Redan innan munkarna kom på 1100-talet var Varnhem en betydelsefull plats, och man har hittat gravar som berättar om inflytelserika familjer. På 1200-talet fungerade Birger Jarl som byggherre här och på 1600-talet tog Magnus Gabriel de la Gardie över klosterområdet. Här är Birger Jarl begravd med sonen Erik och hustrun Metchild samt väldigt många betydande och historiska personer. Birger Jarls huvud är infällt i kyrkan om du kan finna det.
Bakom Varnhems kyrka ligger ruinen av en av Sveriges allra äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Här har man öppnat en grav med ett skelett av en kvinna som hette Kata. Sveriges vackraste väg heter Vallevägen och ligger här i närheten, och kör efter ett stort orange V. Hornborgarsjön är också i närheten. Häng med!
7. Se Gudhems klosterruin – ett fascinerande nunnekloster
Vacker klosterruin som man ska se en gång i livet! Gudhems kloster fungerade som nunnekloster mellan 1100-talet och 1529. Klostret var anslutet till cisterciensorden och hade sin storhetsperiod på 1200-talet. Omkring 1175 skänktes Gudhems kungsgård till klostret av kung Knut Eriksson. En annan som skänkte gods till klostret var Katarina Sunesdotter, som var änka till kung Erik Eriksson (1216-1250)
Bredvid Gudhems klosterruin ligger Gudhems kyrka, som byggdes någon gång mellan 1160 och 1200. I närheten ska man besöka Ekornavallen som är ett enormt gammalt gravfält. De äldsta är från cirka 33oo före Kristus och de yngsta från vikingatid, cirka 800-1050 efter Kristus och den största som kallas Girommen. Följ med!
8. Att göra i Västergötland: Beskåda vackra Läckö slott
Är Läckö slott Sveriges vackraste? Topp fem troligtvis! Biskopsborgen Läckö byggdes redan år 1298, Vid reformationen 1527 upphörde Läckö att vara biskopsborg, och hamnade istället snart i familjen De la Gardies ägo. Det var på 1600-talet, när Magnus Gabriel De la Gardie var herre på slottet, som det fick sitt nuvarande utseende. Vi rekommenderar en guidad tur.
Här finns också en slottsträdgård, ett naturrum Vänerskärgården och Victoriahuset. I Spikens fiskehamn kan du äta eller köpa med dig fisk eller skaldjur. Här ligger också vikingaskeppet Sigrid Storråda, och Sigrid var en välbärgad kvinna som var gift med vikingatidens viktigaste kungar, Erik Segersäll och Sven Tveskägg, samt var mor till Olof Skötkonung och Knut den Store.
9. Gör en resa i Vänersborg – med historia från förr
En mysig stad med en väldigt vacker strandpromenad. Upplev Skräckleparken som är en fin park vid Vänern med promenadstråk, besök Vänersborgs museum med livet från förr i tändsticksfabriken eller skofabriken. Här hittar du också egyptiska sarkofager, europeisk konst och afrikanska fåglar.
Se Brinkebergskulle sluss eller Restads skulpturpark, Byklevsfallet är ett vattenfall i Vargön, i Vänersborgs kommun. Vattenfallet ligger strax intill de stora platåbergen Halleberg och Hunneberg.
10. Fota och filma street art i Wargöns bruk i Vänersborg
Bruket Street Art är ett stort område med graffiti och gatukonst vid nedlagda Wargöns bruk i Vänersborg. Åsikterna om detta ställe kan säkert gå isär, men oavsett bjuder det nedlagda buket på en mycket speciell miljö. Vi blev nyfikna på att spana in stället lite närmare.
11. lär dig mer om Trollhättan – slussarnas stad
Trollhättan är verkligen en fin stad och ska upplevas! Häng i mäktiga slussområdet och se enorma båtar upp till 90 meter långa, 13,7 meter breda och 5,7 meter djupa, Ät en glass, spana in kanalmuseet, upplev de äldsta slussleden som är byggd 1794-1800, och inkluderar totalt 8 slussar. Slussleden betraktades på sin tid som världens åttonde underverk. Ta en båttur på Göta älv med M/S Elfkungen och ät lite räkor till en öl.
Trollhättefallet är ett måste med kungsgrottan med sin kungliga dagbok, Ta dig upp för backen till utsiktsplatsen Kopparklinten. Se och gör Innovatum-området med SAAB Car museum, Trollhättans konsthall och Innovatums Science Center. Mitt i city finns Walk of Fame (Trollywood) med massor av kändisnamn i gatan.
12. Upptäck Habo kyrka – vackraste kyrkan inåti i Sverige
Habo kyrka har ibland kallats “träkatedralen vid Vättern” eller “den måleriska träkatedralen”. Det har funnits en kyrka i Habo sedan medeltiden. De första missionärerna kom till området på 1100-talet och då tror man att den första kyrkan byggdes. Den kyrka som finns idag började byggas på 1600-talet, och år 1723 fick den sitt nuvarande utseende.
Hitta hit: Habo kyrka är en kyrkobyggnad som ligger 5 km sydväst om centralorten i Habo kommun, och ca 25 min nordväst från Jönköping.
13. Va cool på abecita Popkonst & Foto i Borås
Abecita Popkonst & Foto är ett spännande konstmuseum som du inte vill missa om du har vägarna förbi Borås. Eller förresten, du behöver inte ha vägarna förbi – det är definitivt värt att ta en omväg för att uppleva detta personliga och fascinerande museum.
Museet har också en stor egen samling av verk av framstående konstnärer, som Warhol, Rauschenberg, Bourgeois, Hockney, Hamilton, Borofsky och Katz. Häng med!
Hitta hit: Abecita Popkonst & Foto liggeri Knalleland i Borås, inte långt från Borås Djurpark.
14. Upplev konst och texilstaden Borås
Vad kan man se och göra i Borås? Borås är en spännande konststad som bjuder på upplevelser i form av street art, offentliga skulpturer, konstmuseer och konstfestivaler. Dessutom finns textilmuseum, djurpark och många andra aktiviteter. Här är våra bästa tips på vad man kan se och göra i Borås!
Hitta hit: 64 km öster om Göteborg
15. Slingra dig igenom Göteborg – Sveriges näst största stad
En helg i Göteborg är ju sällan fel! Här hittar du shopping, restauranger, kultur, uteliv, Liseberg och förstås framför allt fisk och skaldjur. Vi gillade också nattklubben Push, och senast uppskattade vi boendet på Gothia Towers.
Glöm inte VOLVO museum, Nya Älvsborgs fästning, Göteborgs stadsmuseum, Aeroseum, Öckeröarna, Skansen Kronan, Domkyrkan i Göteborg
Hitta hit: Göteborg är Sveriges näst största tätort, efter Stockholm och ligger på västkusten vid Göta älvs mynning
16. Vandra runt i Gunnebo slott och slottsträdgården
Gunnebo slott och trädgårdar ligger strax söder om Göteborg och kan besökas året om. Här möts man av en vacker slottsbyggnad, en fin park, härliga naturområden samt restaurang och café. Om man prickar rätt dag och bokar i förväg finns också möjlighet till guidade visningar.
Hitta hit: Gunnebo slott och trädgårdar ligger i Mölndal, strax söder om Göteborg.
17. Provsitt Sveriges längsta bänk i Hjo
Sveriges längsta bänk är 265 meter lång och finns i Hjo, längs med strandpromenaden och blev klar 2021. Tidigare rekordet finns i Kalmar med en bänk som är 222 meter lång, och sen blev det en ny långbänk i Karlskrona på 260 meter, men som nu är slagen med hela 5 meter.
Hitta hit: Hjo ligger vid Vätterns västra strand i Västergötland.
Göra i Västergötland – fakta
- Landsdel: Götaland
- Län: Västra Götalands län, Jönköpings län, Hallands län, Örebro län
- Stift: Skara stift, Göteborgs stift
- Största sjö: Vänern
- Största ö: Orust
- Nationalparker: Tiveden Nationalpark, Djurö Nationalpark
- Kulturreservat: Grafsnäs slottspark i Allingsås kommun i Västergötlands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap. Gräfsnäs slottsruin och park är ett av kommunens största turistmål. Slottet omges av en lundartad slottspark med flera olika ädla lövträd t ex grov ek och ask, rödek, lönn samt lind.
- Vallby Sörgården i Skövde kommun i Västergötlands landskap med gårdsmiljö och odlingslandskap är Skaraborgs enda kulturreservat. Det finns åtta byggnader på Vallby Sörgården, med en tvåvånings manbyggnad från 1826, två ekonomiflyglar, stenkällare, ladugård, fårhus och smedja. Välkommen till Vallby.
- Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndals kommun i Västergötlands landskap med slottsmiljö, trädgårdar och landskapsmark. Det ligger nära Rådasjön och Stensjön. Gunnebos historia går tillbaka till 1397, då namnet för första gången nämndes på en storgård med tillhörande kvarn.
- Ramsholmens odlingslandskap i Marks kommun i Västergötlands landskap med fossilt odlingslandskap. Området innehåller flera olika miljö- och naturtyper, mest gles lövskog och öppen mark, och inkluderar den befintliga gården Ramsholmen och rester av de tidigare Hult Nedergården och Skallared.
- Högsta punkt: Galtåsen – 365,5 meter ö.h.
- Yta: 16 676 km 2
- Vapensköld: Svart och guld i diagonalt fält, ett lejon av motsatta färger med röd beväring.
- Titulär: Hertigdöme
- Grundämne: Uran
- Folkmängd: 1 374 838 (2019)
- Hertiginna: Kronprinsessan Victoria – Hertig: Prins Daniel
- Landskapssång: Jag hälsar dig västgöta rike, Hymn till Västergötland, Västgötasången
- Landskapsblomma: Ljung
- Landskapsdjur: Trana
- Landskapsdjur: Lake
- Landskapsinsekt: Alkonblåvinge
- Landskapsmossa: Gruskammossa
- Landskapssten: Platådiabas
- Stjärnbild: Ormbäraren
- Stjärna: Ras Alhague
- Landskapssvamp: Scharlakansröd vaxskivling
- Landskapsäpple: Kavlås
- Största orterna: Göteborg, Borås, Trollhättan, Uddevalla och Skövde
- Största vattendrag: Göta älv i väster
- Landskapsrätt: Grynkorv med stuvade bönor – Fläskfilé med kantarell- och kålrabbisås eller Älgfilé med kanel- och svartvinbärsås samt rotfruktskaka. Läs mer om svensk mat här.
- Största sevärdheterna: Trollhättefallen, Karlsborgs fästning, Varnhems klosterkyrka, södra Göteborgs skärgård 1126 st, Lisebergs nöjespark, Volvo museum, texilmuseet Borås, Läckö slott,
- Kända personer: Sångerskan Wiktoria Johansson, Poeten Karin Boye, Jonas Alströmer, Sångaren Evert Taube, Boxaren Ingemar Johansson, Maneger ABBA Stickkan Anderson, Felix ”PewDiePie” Kjellberg,
- Onödigt vetande: Västergötland har mest mjölkor av alla landskap i Sverige. Runt Falköping finns mest gravkammare från yngre stenåldern i hela världen. Vättern är en gravsänka och inte en naturlig sjö. Sveriges första sluss byggdes 1607 vid ”lilla edet”. Pratar du om en uddevallare så menar du ”en lokal grillkorv”. Sveriges första curlingklubb bildades i Uddevalla 1852. Uddevalla är väldigt korptät och kallas Kôrpehôla eller korpstan.