Vad kan man göra på Öland? Solens och vindarnas ö bjuder på allt från stränder och naturupplevelser till historiska sevärdheter och aktiviteter för barn. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra på Öland.
Innehållsförteckning
Öland
Öland är Sveriges näst största ö och samtidigt landets minsta landskap. Vi har rest runt här med husbil och om du följde den resan kommer du säkert känna igen en del foton. Här kommer en samlingsartikel med massor av tips på saker att se och göra på Öland.
Öland ligger i Östersjön öster om Småland. Sedan 1972 är ön förbunden med fastlandet via Ölandsbron, som går över Kalmarsund.
Vad kan man göra på Öland?
Vad kan man då göra på Öland? Well, det finns mycket att se och uppleva, oavsett om du gillar natur, kultur, historia eller att bara njuta av semesterlugnet. Här är våra bästa tips.
1. Sola och bada
På sommaren är det väldigt populärt att sola och bada på Öland. Det finns många fina stränder och badplatser runt om på ön. Böda Sand är kanske den mest kända stranden av alla, och dessutom är stranden på First Camp Löttorp väldigt fin. På västkusten hittar du bland annat en fin sandstrand i Byrum-Sandvik. Föredrar du att bada från klippor eller bryggor finns också många alternativ.
2. Vandra i Stora Alvaret
Stora Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område alvarmark som du hittar på den södra delen av Öland. Detta är ett område som bjuder på vacker och annorlunda natur. Här finns till exempel den 13 kilometer långa vandringsleden Stora Alvarleden, som går från Karlevi till Frösslunda.
2. Upptäck Långe Jan och Ölands södra Udde
Längs söderut på Öland står fyren Långe Jan, som är Sveriges högsta och en av landets allra äldsta fyrar. Ölands södra udde bjuder dessutom på ett exotiskt landskap med öppna vidder och fritt strövande djur. Här hittar du naturreservatet Ottenby, där du kan se knubbsälar eller skåda fågel. Du kan också se intressanta utställningar om djur och natur på Naturum Ottenby.
4. Besök forntida gravfält
Om du gillar gravfält och andra fornlämningar kan du med lätthet hitta saker att göra på Öland. Här finns nämligen ett 40-tal platser med förhistoriska gravar. En av de mest kända platserna är Gettlinge gravfält, där du bland annat hittar en skeppssättning, men också hällkistor. Inuti gravarna har man hittat spjutspetsar och svärd.
En annan intressant plats är Seby gravfält där det bland annat finns 280 gravar, en skeppssättning, en vikingatida runsten samt hällkistor och skålgropar.
5. Se Karlevistenen
På Öland finns också en lång rad runstenar, med inskriptioner som berättar om flydda tider. En av de mest kända stenarna är den som kallas ”Karlevistenen”, vilken brukar räknas som av Sveriges märkligaste runstenar. Stenen är från slutet av vikingatiden och innehåller en dikt på så kallad ”drottkvätt”. Dikten tillägnas en mäktig hövding vid namn Sigge, som kanske en gång i tiden genomförde ett eller annat stordåd.
6. Handla i trädgårdsbutiken vid Capellagården
Gillar du odling och trädgård? Då kan du kika förbi Capellagården i Vickleby. Denna gård fungerar som skola med utbildning i konsthantverk och trädgård. Sommartid kan du kika in i trädgårdsbutiken eller konsthantverksbutiken, eller kanske ta en fika på trädgårdscaféet.
7. Imponeras av Ölands alla fornborgar
På Öland finns runt 15-20 fornborgar, som alla har en lång och spännande historia. Borgarna är idag ruiner, men genom de fynd som gjorts har man lärt sig mycket om hur människorna levde på järnåldern. Bland annat har man hittat smycken och romerska mynt, som berättar om dåtidens resor till Östrom. Några av de viktigaste borgarna inkluderar:
- Eketorps borg (rekonstruerad)
- Bårby borg
- Sandby borg
- Gråborg
- Ismanstorps fornborg
8. Res i tiden vid Eketorps borg
Eketorps borg sticker ut bland fornborgarna på Öland eftersom denna har rekonstruerats för att visa hur livet kan ha sett ut förr i tiden. På innergården har man byggt upp ett flertal boningshus, tillsammans med informativa skyltar. När attraktionen håller öppet kan man besöka museihusen invändigt och dessutom arrangeras olika aktiviteter såsom brödbakning, pilbågsskytte och historiska lekar.
9. Spana in Sankt Knuts kapell
I Borgs by, strax intill fornborgen Gråborg, kan du besöka ruinen efter Sankt Knuts kapell. Kapellet byggdes i slutet av 1100-talet, under en period då Öland låg i ett gränsland, då kungarna stred runt Östersjön och alla skulle kristnas. Kapellet övergavs i början av 1500-talet och är idag en fantasieggande ruin.
10. Lär dig om historia på Ölands museum Himmelsberga
Ölands museum Himmelsberga är ett fint friluftsmuseum där du kan besöka en ålderdomlig öländsk radby och lära dig mer om livet förr i tiden. Här finns också ett mysigt litet café, en handelsbod och en konsthall.
11. Gör ett stopp vid Sankt Britas kapell
Sankta Britas kapell byggdes troligen på 1200-talet och låg då vid den medeltida handelsplatsen Sikavarp. Idag kan man du ruinen av kapellet samt ett högt stenkors. Dessutom kan du njuta av den rofyllda miljön vid havet.
12. Kika på historiska kyrkor
Om du gillar gamla historiska kyrkor finns det flera intressanta byggnader att spana in.
- Gärdslösa kyrka är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna på Öland.
- Källa gamla kyrka är en stenkyrka som uppfördes på 1200-talet.
- Högby kyrka har ett försvarstorn från 1200-talet och ett Madonnaskåp från 1400-talet.
13. Häng i Borgholm
Borgholm är riktigt en mysig och charmig turistort, full av caféer och restauranger. Här kan du shoppa i små butiker, spana på båtar i hamnen eller kanske köpa en Ölandsglass.
14. Upplev Borgholms slott
En sak som du inte vill missa att göra på Öland är att se den mäktiga ruinen efter Borgholms slott. Detta byggnadsverk uppfördes på 1200-talet som en borg och fästning, och på 1600-talet lät Karl X Gustav bygga om den till ett storslaget barockpalats. Idag kan man besöka den stora ruinen och se den fantastiska utsikten från dess murar. Dessutom finns ett museum för den som vill lära sig mer om slottets historia.
15. Strosa i parken vid Sollidens slott
Sollidens slott är kungafamiljens privata sommarparadis, men större delen av den vackra trädgården öppen för allmänheten. Här kan du strosa i den italienska trädgården, den engelska parken eller den holländska rosenträdgården. När du blir trött kan du slå dig ner för en fika på Kaffetorpet.
16. Fotografera Ölands väderkvarnar
Öland är känt för sina väderkvarnar och är det något du vill ha med på ett foto från Ölandssemestern så är det kanske just en kvarn. De allra flesta av dagens öländska kvarnar är stubbkvarnar från slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet, och totalt finns idag runt 350 kvarnar. Här är några som kan vara extra intressanta att spana in:
- Kvarnkungen i Björnhovda är Skandinaviens största bevarade stubbkvarn.
- Kvarnraden i Lerkaka är en lång rad väderkvarnar som är populära att fotografera.
- Störlinge kvarnar är en rad med sju väderkvarnar i Störlinge.
17. Fika på 2D-café vid Mellböda gård
En lite annorlunda sak att göra på Öland är att besöka ett 2D-café, vilket du kan göra på Mellböda gård. Så, vad är då ett 2D-café? Jo, här kan du fika i ett rum som är målat i svart och vitt, för att uppnå känslan från en tvådimesionell tecknad serievärld. På Mellböda gård finns dessutom ett konststall, en leklada, en fantastiskt fin leksaksbutik, drakflygning och en minst sagt annorlunda semesterlägenhet.
18. Semestra på Böda Sand
Böda Sand Camping är inte bara Sveriges största camping, utan dessutom känd från realityserien Böda Camping på TV. Campingen ligger längs en två mil lång vit sandstrand och är som en egen liten oas med pooler, barer, restauranger, butiker, nöjen och och olika aktiviteter för barn och vuxna. Här kan du semestra med husbil, husvagn eller i stuga.
19. Utforska Trollskogen
Strax norr om Böda Sand ligger den härliga Trollskogen, som bjuder på knotiga trädstammar och fina vandringsleder. Här kan du också besöka Naturum för att lära dig mer om djur och natur i området. Vid Trollskogen ligger dessutom Böda Skogsjärnväg – en museijärnväg som då och då bjuder på turer genom skogen.
20. Spana in Långe Erik
Längst norrut på Öland hittar du fyren Långe Erik, som är ett 32 meter högt fyrtorn, uppfört 1844-1845. Byggnaden är idag ett byggnadsminne och strax intill ligger en före detta fyrvaktarbostad. Om du vill kan du gå upp i tornet, för att beundra utsikten över kusten och det omgivande havet.
21. Gör en utflykt till Blå Jungfrun
En sak som vi inte hann med att göra på Öland – men som vi skulle vilja göra vid nästa besök – är att göra en utflykt till ön och nationalparken Blå Jungfrun. Båtturer kan göra med M/S Solvind från Byxelkrok. Ett annat sätt att ta sig till Blå Jungfrun är att ta en turbåt från Oskarshamn på fastlandet.
22. Kör Ölands kustväg Byrum – Äleklinta
Kustvägen Byrum – Äleklinta är en ålderdomlig väg som följer Ölands vackra västkust. Du kör genom fantastisk natur och passerar förhistoriska platser, gamla hamnar, lämningar efter stenbrytning och Ölands enda bevarade vinddrivna skurkvarn, som nu är ett byggnadsminne. Du passerar också den fina stranden i Byrum-Sandvik och raukarna i Byrum.
23. Fascineras av Byrums raukar
Raukar finns inte bara på Gotland utan även på Öland. De mest kända raukarna hittar du i Byrum på västkusten. Längs vattnet finns en lång rad höga stenstoder som formats under miljontals år. Området är dessutom rikt på fossil, och i närheten hittar du den fina sandstranden Byrum-Sandvik.
24. Roa dig på Ölands djur- och nöjespark
En sak att göra på Öland, särskilt för dig som reser med barn eller tonåringar, är att besöka Ölands djur- och nöjespark. Här kan du se massor av vilda djur, och dessutom finns både vattenland och nöjespark med karuseller.
25. Ät kroppkakor
Sist men inte minst vill vi tipsa om den öländska specialiteten kroppkakor, som kan vara värd att testa under ditt besök. Maträtten görs av riven rå potatis samt en viss del kokt potatis, och fyllningen består av fläsk och lök.
Mer att göra på Öland för dig som gillar kultur och historia
Det finns förstås ännu mer att se och göra på Öland utöver våra förslag. Här hittar du ytterligare några tips för dig som gillar kultur och historia.
- Blå rör är Ölands mest kända bronsåldersröse. Det är också öns största röse med en diameter på 40 meter och höjd på cirka tre meter.
- Karl X Gustavs mur är 4,5 kilometer lång och byggdes på 1600-talet, för att skilja kungens mark från den allmänna marken.
- Skedemosse museum berättar om arkeologi, kultur och historia runt den tidigare offerplatsen Skedemosse.
- Störlinge Lantbruks- och Motormuseum är ett privat museum med runt 2500 föremål.
- VIDA Museum & Konsthall är ett privatägt konstmuseum strax söder om Borgholm.
Mer att göra på Öland för dig som gillar natur
Trivs du bäst i naturen? Då hittar du fler förslag på saker att göra på Öland, runt om på hela ön, här.
- Cykla är en populär aktivitet på Öland. Här hittar du Ölandsleden samt flera andra cykel- och mtb-leder.
- Halltorps hage är ett naturreservat med ädellövskog, och samtidigt miljö för stora skalbaggar.
- Neptuni åkrar är ett klapperstensfält och naturreservat som ligger vid kusten norr om Byxelkrok.
- Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap är ett Unesco världsarv inom levande kulturlandskap och ett av Sveriges 15 världsarv.
Mer att göra på Öland för dig som reser med barn
Här följer också några fler tips på saker att göra på Öland för familjer med barn eller tonåringar.
- Gokart finns på flera ställen, bland annat Greby Gokart och Ölands Gokartcenter.
- Hästridning kan du uppleva på flera ställen, bland annat vid Kvarnbacka Islandshästar i Mysinge.
- Lådbilslandet är en turistattraktion där du kör bil i en uppbyggd miniatyrstad. (Gaxa Skoggata 7, Löttorp)
- Ormöga kamelranch erbjuder möjlighet att boka in möten med kameler på sommaren. (Ormöga gård, Borgholm)
- Skäftekärr arkeologiska friluftsmuseum håller öppet några veckor på sommaren. (Kullenvägen 88, Löttorp)
Var kan man bo eller stå med husbilen?
På Öland finns många hotell, bed & breakfasts och semesterlägenheter att välja på. Dessutom finns det gott om campingar (där man kan bo med husbil, husvagn, tält eller i stuga) samt enklare ställplatser för husbilar. Det kan ibland vara möjligt att fricampa, men observera att det finns många naturreservat och stora områden med skör natur, vilket innebär att man inte får parkera var som helst.
Mer att se och göra i närheten av Öland
Om du vill fortsätta din resa i närheten av Öland kan vi rekommendera besök i den fina och intressanta staden Kalmar. Vill du sedan fortsätta resa inåt landet kan du till exempel upptäcka det spännande Glasriket i Småland.
Ännu fler tips på saker att göra på Öland?
Har du besökt Öland? Har du kanske några fler tips på vad man kan se och göra på Öland? Berätta gärna!
Fakta om Öland
- Landskap: Öland
- Län: Kalmar län
- Kommuner: Ölands kommun
- Folkmängd: Drygt 26 000 (2021)
- Namnet: Namnet Öland (Ølandia 1268) kan vara det fornsvenska ordet øland (ö) alternativt ett sammansättning av orden ”ö” och ”land”, då det senare ordet kan betyda land eller landskap.
- Läs mer: Du hittar mer information på destinationens webbplats.
Att resa till Öland
- Flyg: Kalmar Öland Airport ligger på fastlandet. Hit kan du flyga från bland annat Stockholm.
- Tåg/buss: Flera olika tåg går till Kalmar. Kalmar Läns Trafik trafikerar med buss mellan Kalmar och Öland. Du kan också åka buss från Stockholm, med Silverlinjen eller Flixbus.
- Bil/husbil: Naturligtvis kan du ta bilen eller husbilen till Öland, via Kalmar och Ölandsbron.
- Färja: Ölandslinjen går mellan Oskarshamn och Byxelkrok. Dessutom finns cykelfärjan Dessi från Kalmar.
- Båt: Om du har egen båt kan du ta båten till Öland. Runt om på ön finns en rad gästhamnar.
- Cykel: Under sommartid går cykelfärjan Dessi mellan Kalmar och Öland. (Ölandsbron har gång- och cykelförbud.)
Att ta sig runt på Öland
- Cykla: Att cykla är populärt på Öland. Du kan ta med egen cykel eller hyra cykel. Cykeluthyrning finns på flera ställen.
- Bil/husbil: Bil eller husbil är smidigt för att resa runt. Observera att det kan finnas parkerings- eller övernattningsförbud i känsliga naturområden.
- Buss/taxi: Du kan också ta dig olika sträckor med lokal buss eller taxi.
Ann-Louise Paulsson säger:
Så många bra tips till underbara Öland!
11 januari 2023 — 8:53
Helena säger:
Roligt om de uppskattas! Öland är fantastiskt 🙂
11 januari 2023 — 19:48
bmlarsreseblogg säger:
För vår del är det nästan obligatoriskt med några dagar på vackra Öland varje år. Trots att vi varit där många gånger är det bara att inse att vi har många ställen kvar att upptäcka och utforska.
11 januari 2023 — 11:41
Helena säger:
Förstår att ni gillar Öland! Och så är det ju nästan alltid, det finns alltid något kvar att upptäcka (som tur är ;))!
11 januari 2023 — 19:49
Annika Carlsson säger:
Tror att Öland är helt klart ett av mina favorit ställen att besöka. Dock tar jag ett privatjet med familjen ditt regelbundet för att komma ditt snabbt =)
https://www.privatjet24.se/
23 januari 2024 — 15:57
Johan Andersson säger:
Öland är helt underbart måste jag verkligen säga, jag var där med min familj förra året och vi hade verkligen en underbar tid där
25 maj 2024 — 19:03
https://www.grisch24.se/ säger:
vackert inlägg måste jag säga =)
https://www.grisch24.se/
01 juni 2024 — 18:38
Anonym säger:
Öland hat uns sehr gefallen .
Wir hatten gutes Wetter.
Und viel von der Insel gesehen.
Wir sind begeistert von dieser Insel.
10. bis 12. Juni 2024 ☀️🇸🇪👍😍
12 juni 2024 — 21:03
Johan Andersson säger:
Riktigt bra tips när det kommer till Öland =)
29 juli 2024 — 16:08
american bully säger:
Riktigt fina tips måste jag säga, jag och min familj hade en underbar resa där =)
19 augusti 2024 — 11:33
ukrainska kvinnor säger:
Bästa tipsen hittils =)
21 augusti 2024 — 16:09
snygga tjejer säger:
bästa inlägget
13 september 2024 — 22:54
Alicante Spanien säger:
Vilket fint inlägg
19 september 2024 — 11:35
Torrevieja säger:
Strålande inlägg, skriv gärna ett flertals sådana här =)
20 november 2024 — 18:19