Menu Zamknij

Härlig båttur till ön Saria på Karpathos i Grekland

Reklama

En härlig båttur till ön Saria på Karpathos! Vi klev ombord från orten Diafani på morgonen, och var sedan ute nästan en heldag. Saria visade sig vara en pärla med kristallklart vatten och möjlighet till både snorkling och historiska sevärdheter.

Tweet
Udostępnij
Udostępnij
Pinezka
Udostępnij
Udostępnij

Ön Saria på Karpathos i Grekland

Saria är en bergig ö som ligger strax norr om ön Karpathos, som den också administrativt tillhör. Idag bor inga människor här, men inte mindre än fem civilisationer har befolkat ön genom tiderna: förhistoriska grupper, antika greker, bysantiner, muslimska pirater och nutida människor.

Idag kommer de nutida människorna dock mest hit som turister över dagen. Dessutom befolkas ön av getter, åsnor, sjöfåglar och munksälar.

Helena och Peter FREEDOMtravel

Ön Saria ligger alltså strax norr om ön Karpathos, med endast en smalt sund mellan de båda öarna, i Egeiska havet i Grekland.

Start från Diafani på Karpathos

Vi startade båtturen vid 10-tiden från orten Diafani, som ligger i den norra änden av Karpathos. Då var båten dock redan mer eller mindre full av turister som hoppat på tidigare, till exempel i huvudorten Pigadia.

Båttur till ön Saria på Karpathos
Diafani
Vi lämnar Diafani bakom oss

45 minuters båttur

För vår del blev den en 45 minuter lång båttur ombord på en bekväm båt, där man kan välja att sitta inomhus eller utomhus. Kaptenen berättade att han kört båtar i hela sitt liv.

Och helt plötsligt kom det, det smala sundet som skiljer huvudön Karpathos från den mindre obebodda ön Saria.

Båttur till ön Saria på Karpathos

Första stoppet på ön Saria: Palatia Beach

Det första stoppet på turen gjordes vid en vacker liten bukt, med en fin strand och kristallklart grönskimrande vatten. Platsen heter Bay of Palatia, och antyder att denna naturliga hamn en gång var porten till en antik stad, vacker som ett palats.

Kyrka och piratby

Vi, och en grupp från båten som bokat samma tur, började med att följa med vår lokala och mycket kunniga guide Nicholas (@dream_travel_seeker_ på Instagram), för att lära oss lite om öns historia. Vi fick först besöka en liten kyrka, där vi bland annat fick se hur en del av de ortodoxa traditionerna går till.

Liten ortodox kyrka

Nicholas tog oss därefter till ruinerna av den piratby som en gång i tiden låg här. Piraterna som bodde i byn var muslimer, av något okänd härkomst. Arkitekturen på de toppiga husen påminner bland annat om gammal byggnadsstil som man kan hitta i exempelvis Syrien.

Ruinerna visar att den bosättning som en gång fanns här var stor. Murar och portar finns fortfarande kvar, liksom lokaler för förvaring av livsmedel, eller liknande.

Słońce i pływanie

Efter den guidade turen var det ”fri tid” med möjlighet för sol och bad i den fina lilla bukten.

Snorklingstur i grottor

Det finns en del spännande grottor i området och guiden tog med sig Peter och en dansk turist för att snorkla in i grottorna.

Grotta

Man kunde simma in i grottorna från ett håll, och ut via en annan utgång. En riktigt häftig och läcker upplevelse enligt Peter!

Grotta

Lunch na pokładzie

Efter sol, bad och snorkling bjöds det på lunch ombord. Personalen grillade kycklingspett som serverades med råkostsallad, tzatziki och bröd. Gott! En liten bar fanns ombord för den som ville köpa något att dricka.

Lunch ombord

En get väntade tålmodigt på klipporna under hela lunchen. Efter att personalen skurit upp melon till gästerna gick de ut med melonskalen till den hugade geten.

Get

Andra stoppet på ön Saria: Alimounta Beach

Nästa stopp låg bara fem minuter från det första. Alimounta Beach visade sig vara ytterligare en vacker bukt med klippor, klapperstensstrand och klart grönskimrande vatten.

Båttur till ön Saria på Karpathos
Båttur till ön Saria på Karpathos

Detta var ett mer avslappnat stopp – en timme för sol och bad.

Båttur till ön Saria på Karpathos

Därefter var det dags att ge oss av tillbaka. För oss var det 45 minuters båtresa till Diafani, där vi bodde på Hotel Glaros. Turister som bodde längre söderut på ön hade en längre båtresa framför sig.

Båttur till ön Saria på Karpathos

Więcej do zobaczenia i zrobienia w okolicy

Utöver att göra en båttur till ön Saria finns det förstås mycket mer att se och uppleva på Karpathos. Du kan köra bil på Karpathos, upptäcka vackra stränder på Karpathos och besöka mysiga restauranger på Karpathos. Du kan också ta dig till charmiga bergsbyar såsom Menetes och Ólymbos.

Grekland
Det finns många vackra stränder runt om på Karpathos

Har du gjort en båttur till ön Saria på Karpathos?

Har du gjort en båttur till ön Saria på Karpathos? Gillar du att göra båtturer när du är på semester?

Fakta om båttur till ön Saria på Karpathos

  • Kraj: Grecja
  • Gmina: Karpathos
  • Lokalizacja: Ön Saria ligger strax norr om huvudön Karpathos, i Egeiska havet i Grekland.
  • Łódź: Vi reste med en båt som heter Anastasia.
  • Båtturens längd: Vi startade från Diafani och var ute från cirka 10:00 – 16:00. Om man startar längre söderut (till exempel i huvudorten Pigadia) tar båtturen längre tid.
  • Turoperatör: Båtturen kan bokas via olika turoperatörer.
  • Obejmują: Badkläder, handduk, solglasögon, eventuellt solhatt, eventuellt badskor, kamera/mobiltelefon, vatten (finns även att köpa ombord) samt eventuellt kontanter (om du vill handla dryck ombord).

Zapisz się do naszego newslettera