Reklama

När du befinner på den grekiska ön Karpathos kan vi varmt rekommendera att besöka Menetes. Denna lilla bergsby ligger relativt nära huvudorten Pigadia och bjuder både på dramatiska vyer och charmiga gränder. Dessutom finns det en trevlig vingård här, som håller öppet för besökare.

Tweet
Udostępnij
Udostępnij
Pinezka
Udostępnij
Udostępnij

Menetes på Karpathos

Menetes är en liten bergsby, som är så pittoresk att den passar perfekt som ett vykort. Tittar man upp mot byn tror man knappt att det är sant att den ligger där på berget, och tittar man ner från byn bjuds man på härliga vyer.

Att beöka Menetes på Karpathos

Menetes ligger cirka 7 kilometer från huvudorten Pigadia, på den grekiska ön Karpathos i Egeiska havet.

Menetes – en by på en brant klippa

Den lilla byn Menetes ståtar på en brant klippa, 315 meter över havet, och här bor drygt 600 människor året runt. Att bo här måste vara speciellt! Samtidigt har byborna relativt nära till öns huvudort, Pigadia.

Att beöka Menetes på Karpathos
Menetes ligger på en brant klippa
Att beöka Menetes på Karpathos
Strax nedanför byn hittar man en fotbollsplan

Mysiga gränder i Menetes

Att besöka Menetes innebär att man kan strosa runt i riktigt mysiga kvarter. De vindlande små gränderna går i alla riktningar och det är lätt att villa bort sig. Var kom jag ifrån? Vilken gränd ska jag välja för att komma vidare?

Att beöka Menetes på Karpathos
Att beöka Menetes på Karpathos

Kanske är det en uppgift i sig att låta sig gå vilse, bland färgglada hus, långa trappor, cerisefärgade blommor och svarta katter som mjukt och nästan omärkligt smiter mellan benen på en …

Att beöka Menetes på Karpathos

Överallt kan man förstås njuta av den fantastiska utsikten.

Helena och Peter
Att beöka Menetes på Karpathos

Att se och göra i Menetes

Trots att Menetes bara är en liten by finns det en hel del att uppleva. Till att börja med vill du kanske ta dig upp till huvudkyrkan, Chiesa di Kimissis Theotokou, som naturligtvis har förärats en spektakulär position i byn.

Kyrktorn

Härifrån har man fantastiska vyer och fotomöjligheter. Dessutom finns ett litet museum i byn, i ett av de tidigare skyddsrummen från Andra världskriget.

Att beöka Menetes på Karpathos
Utsikt över byn, från kyrkan

I Menetes finns gott om caféer och tavernor som serverar grekisk mat, såsom moussaka, vindolmar och fetaost på alla upptänkliga vis.

Taverna

Det finns också ett mysigt litet bageri, där du kan köpa färskt bröd och söta bakverk. Dessutom finns en vingård – den enda officiella vingården på hela Karpathos.

Scarpanto Wines

Scarpanto Wines startade 2008, men det var först i år som man öppnade upp vingården för besökare. Hela sommaren har man välkomnat turister, och på eftermiddagarna har man erbjudit  spontan vinprovning. Trots att konceptet är helt nytt har det redan blivit populärt. Än så länge behöver man inte boka – det går fint att bara droppa förbi – men i framtiden kan det förstås bli annorlunda.

Scarpanto Wines

På Scarpanto Wines görs för närvarande tre vita viner, två röda och ett rosé, alla gjorda på druvor som odlas på ön. Flera av vinerna är lättdruckna och passar som de är, eller tillsammans med en sallad eller lättare måltid. Andra har lite mer karaktär.

Vi tyckte mycket om alla vinerna, kanske med undantag av det vin lokalborna gillar mest. De vill nämligen ha ett rött vin, som är riktigt sött. Det är så invånarna på Karpathos tycker att ett vin ska smaka, och självklart görs också vin som passar öns bofasta.

Więcej do zobaczenia i zrobienia w okolicy

Förutom att besöka Menetes finns förstås mycket mer att se och uppleva på Karpathos. Inte långt från bergsbyn ligger huvudorten Pigadia, där du hittar massor av mysiga restauranger. Du kan också besöka trevliga Amoopi, den mysiga fiskebyn Finiki och den charmiga turistorten Lefkos. Dessutom kan du besöka Olymbos i norr och alla vackra stränder på Karpathos. Att hyra och köra bil på Karpathos är ett smidigt sätt att ta sig runt!

Strand på Karpathos
Det finns många vackra stränder att uppleva på Karpathos

Har du besökt Menetes på Karpathos?

Har du besökt Menetes på Karpathos? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Menetes på Karpathos

  • Kraj: Grecja
  • Gmina: Karpathos
  • Lokalizacja: Menetes ligger cirka 7 kilometer från huvudorten Pigadia, på den grekiska ön Karpathos i Egeiska havet.
  • Mieszkańcy: Drygt 600 (2021)

Zapisz się do naszego newslettera