Menu Zamknij

Świąteczne owoce - ananas cioci Anny

Reklama

Autorka gościnna: Anna Nilsson Spets

Näää, dessa exotiska frukter fanns inte i fruktfatet hemma hos familjen Nilsson på 70-talet … Det var en högtidsstund när frukter och nötter skulle läggas på plats inför juleriet. Same procedure every year.

Tweet
Udostępnij
Udostępnij
Pinezka
Udostępnij
Udostępnij

Nötterna i en svarvad träskål och två silvriga nötknäppare, frukten i ett tungt svart stengodsfat och fruktknivarna instuckna på sidan. Den vackra gamla sekretären polerad och finrummet blänkande rent.

Äpplen och päron var ju inget rafflande, källarn var full med pappersinlindade sådana. Mandariner och Jaffaapelsiner, visste vi ens var Jaffa låg då?

Chiquitabananer med sin klassiska stickers, och ja, som den lilla chicuitan jag var gjorde jag som aporna, åt bananer.

Som grädden på moset, ANANASEN !

Ananasen var highlighten, en konstig frukt tyckte man då, idag är det inget man höjer på ögonbrynen åt. Den var stenhård och mognade liksom aldrig innan den blev brun och ruttnade.

Vi kan tacka Christofer Colombus för ananasen, det var han som spred frukten över hela världen.

Ursprunget tros vara i Sydamerika, runt Paraguay och Brasilien. I dag odlas ananasen i många tropiska och subtropiska länder, en frukt som älskar fukt och värme.

En planta behöver 2-3 år på sig att sätta frukt, sedan dör moderplantan. Under denna tid utvecklas sidoskott vilka sörjer för kommande års odling. Blommorna pollineras av kolibris och fladdermöss.

Personligen tycker jag att ananasen ska ätas färsk och solvarm, den är inte bara god och saftig, den är nyttig också. Ur den hårda rotstocken i mitten av frukten utvinns ett ämne som är en beståndsdel i tarmcancermedicin.

På det lokala gardencentret finns det ofta miniananas att köpa, dekorativt måhända men inget att äta, de små frukterna är träiga. Det sägs att miniananasen ska hjälpa mot snarkning, huruvida det stämmer kan jag inte säga men många såna plantor har jag sålt.

Ur botanisk synvinkel är ananas ingen frukt, ej heller ETT bär utan flera dussin bär som är sammansatta. Det finns mer än 80 sorters ananas i världen.

Zdjęcie: Pixabay

En symbol för rikedom och status är den också.

Zdjęcie: Pixabay

Nåt som PÅMINNER om ananas och som man ofta ser på resor i varmare länder är Pandanus, den ser ut som en blandning mellan ananas och en kotte typ.

Pandanus är en palm med ett lite vildväxande sätt, det finns en mängd olika arter inom familjen varav några har ätbara frukter.

Bladen och fibrerna ur växten används till reptillverkning, korgar och mattor.

En pandanusfrukt kommer nog aldrig att existera på julens fruktfat men kanske andra konstiga ätbara frukter som drakfrukt, chupa och annona. Om dom godingarna skriver jag en annan gång om.

Anna Nilsson Spets

Śledź Annę tutaj:

Sverige

Anna Nilsson Spets

Ponad 60-letnia kobieta od zawsze kochająca Afrykę. Wyemigrowała do Flandrii w Belgii i na co dzień zajmuje się roślinami. Pisze, robi zdjęcia i stara się inspirować innych do podróżowania na własną rękę. Bloguje na "Anna's mix" o podróżach, pracy, roślinach, pisaniu i nie tylko.

Zapisz się do naszego newslettera