Vi har gjort en brokig resa i Nobels fotspår. Lite av en slump faktiskt. Vi hamnade på Nobelmuseet i Georgien, och strax efter upptäckte vi området Noblessner i Tallinn. I helgen tog våra vänner med oss till Vinterviken i Stockholm, där Alfred Nobel hade sin fabrik.
Spis treści
Alfred Nobel och hans bröder
Alfred Nobel är känd för sin uppfinning av dynamiten, vilket gjorde nitroglycerin betydligt mer hanterbart. Ännu mer känd är han kanske för Nobelpriset, vilket anses vara den mest prestigefyllda utmärkelsen man kan få inom de respektive ämnena.
Alfred hade också flera bröder. Den yngre brodern, Emil, dog i en sprängolycka i familjens fabrik. De två äldre bröderna, Robert och Ludvig, hade egna framgångsrika karriärer i Ryssland.
Kanske har du sett tv-serien Bröderna Nobel på svt Play? Annars kan vi varmt rekommendera att se den! Då får du göra en resa i Nobels fotspår, hemma i tv-soffan.
En resa i Nobels fotspår
Vår resa i Nobels fotspår började egentligen i Georgien, när vi hamnade på museet Muzeum Technologiczne Braci Nobel w Batumi i staden Batumi vid Svarta havet. Men vi tänker börja i andra änden, vid Vinterviken i Stockholm, som vi besökte i helgen, tillsammans med våra vänner Lennart och Beata.
1. Vinterviken, Stockholm
Vinterviken är en djup vik i Mälaren, som du hittar i stadsdelen Aspudden söder om centrala Stockholm, inte långt från Gröndal.
År 1865 köptes hela området av Alfred Nobel. Han flyttade då sin verksamhet hit från Heleneborg på Södermalm, eftersom det var för farligt att ha testverksamheten med dynamit så nära allmänheten. I Vinterviken hade han hittat en perfekt skyddad plats: en smal dalgång omgiven av höga berg, i direkt anslutning till Mälaren.
Under det första året i Vinterviken tillverkades 16 000 kg nitroglycerin. Redan året efter kom den epokgörande uppfinningen: dynamit. Trots att dynamiten var mer lätthanterlig skedde svåra sprängolyckor, 1868 och 1874. För att minska riskerna fick varje moment en egen byggnad omgärdad av skyddsvallar. Idag är dessa spränggropar en lagskyddad fornlämning.
Vinterviken domineras än idag av Alfred Nobels olika anläggningar, och de historiska byggnaderna är idag K-märkta. Bland annat ligger Wintervikens Café här, med kafé, lunch, konferens och festvåning.
Vinterviken är också ett populärt besöksmål för naturen, promenadstigarna och den långa fina badbryggan, där det också finns en bastu. Ett fint utflyktsmål helt enkelt!
2. Nobelmuseet i Batumi, Georgien
Alfred Nobel hade som sagt två bröder, Robert och Ludvig. Dessa startade tillsammans det ryska oljebolaget Branobel. Oljan togs upp i Baku i nuvarande Azerbajdzjan och transporterades – först med tåg och senare med ledningar – till Batumi i nuvarande Gruzja, där den kunde skeppas vidare till Europa.
Under vår resa i Georgien nyligen besökte vi Batumi, vilket visade sig vara en fascinerande stad vid Svarta havet, fylld av skyskrapor, casinos och semesteraktiviteter. Här kan man bland annat njuta av subtropiskt klimat, fina stränder, härliga parker och massor av god Gruzińskie jedzenie.
Om man vill göra en resa i Nobels fotspår kan man besöka museet med namnet Muzeum Technologiczne Braci Nobel w Batumi. Här kan man lära sig mer om historien om det imperium som Robert och Ludvig byggde upp, delvis med finansiell hjälp från brodern Alfred.
Museet är relativt litet och enkelt, men som svensk är det fascinerande att komma hit. De svenska bröderna ordnade alltså så att olja skickades från Baku till Batumi via ledningar. Från Batumi skickades oljan vidare med fartyg, västerut i Europa. Brödernas företagsamhet bidrog starkt till utvecklingen av regionen, varför de har stor betydelse i den lokala historieskrivningen.
3. Noblessner i Tallinn, Estland
Strax efter vår resa i Georgien besökte vi Tallinn i Estland, där vi bland annat nog oss till hamnområdet Noblessner.
Namnet Noblessner är en sammanslagning av Nobel och Lessner. Namnet kommer från de två affärsmän som en gång i tiden drev ett varv här: Emanuel Nobel (son till Ludvig Nobel och brorson till Alfred Nobel) samt Arthur Lessner. Och det var inte vilket varv som helst! Detta var en gång i tiden det största ubåtsvarvet i det ryska imperiet här, och mellan 1912 och 1917 byggdes inte mindre än 12 moderna ubåtar i området.
Idag är detta område fyllt av moderna byggnader, butiker, restauranger och museer. Bland annat hittar du PROTO Invention Factory här, liksom Kai Art Center, inredningsbutiken Shishi, bastuparken Iglupark och omtalade restauranger såsom Lore Bistro och 180°, varav den senare har två stjärnor i Michelinguiden.
Resa i Nobels fotspår – fler platser
Vill du också resa i Nobels fotspår? Du kan besöka de platser vi letat upp, men det finns också fler platser att upptäcka såsom:
- Azerbajdzjan är det land där Alfreds bror Robert upptäckte att han kunde göra business av landets olja.
- Båstad har kopplingar till Nobel eftersom Ludvig Nobel, brorson till Alfred, ville göra Båstad till en stor turistort.
- Heleneborg på Södermalm i Stockholm användes för experiment före Vinterviken, och det var här brodern Emil Nobel dog i ”den Nobelska smällen”.
- Karlskoga med Alfred Nobels Björkborn, som var hans sommarhem under de sista åren, är idag museum med guidade visningar.
- Konserthuset i Stockholm är den plats där Nobelprisutdelningen sker varje år.
- Nobel Prize Musem, i Stockholm, berättar om Nobelpriset.
- Restaurang Stadshuskällaren, i Stockholm, serverar Nobelmenyn.
- Sankt Petersburg, i Ryssland, var länge hem och arbetsort för Immanuel Nobel och hans söner: Robert, Ludvig och Alfred.
- Muzeum techniki i Stockholm berättar om vetenskap och uppfinningar.
towarzysz podróży bmlars mówi:
Då får vi bidra med Karlskoga på listan över platser förknippade med Nobel. Där besökte vi i somras hans hem och laboratorium. Vi fick en mycket trevlig guidad tur i herrgården och ibland ges den som en teaterföreställning där Nobel i egen hög person guidar.
18 grudnia 2024 - 8:20
Helen mówi:
Vilket bra komplement till listan! Jag uppdaterar listan med Karlskoga helt enkelt, för det verkar ju väldigt relevant! Stort tack för input! 🙂
18 grudnia 2024 - 8:27